A napokban írják jóvá a bankszámlákon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést, ám azok, akik az idén vonultak nyugállományba, egyikre sem számíthatnak - derül ki azépénzem.hu cikkéből. Idén a korábbi évekről eltérően a nyugdíjprémiumról szóló rendeletben nem szerepel, hogy az egyszeri juttatásra az a személy jogosult, aki az előző év (jelen esetben 2018) legalább egy napján kapott nyugdíjszerű - ideértendő az összes ilyen, tehát özvegyi, illetve rehabilitációs is - ellátást.

Most tehát ennek alapján mindenki kapna prémiumot, aki novemberben nyugdíjas, akkor is, ha a 2019-es év közben vonult nyugállományba. A Magyar Államkincstár nyugállományban levőknek kiadott tájékoztatása alapján azonban hiába nem tér ki a rendelet az előző évre, azt a törvény tartalmazza.

Az 1997. évi LXXXI. törvény 101. § (5) bekezdése szerint nyugdíjprémiumot csak annak a személynek kell fizetni, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátást kapott. A friss nyugdíjasok tehát az idén sem kapnak prémiumot és külön emelést sem.

Akiknek jár, azoknak december 12-én írják jóvá a bankszámlájukon a szokásos havi nyugdíj mellett a nyugdíjprémiumot és az infláció miatti egyösszegű kiegészítést.