Ha valóban az MNB prognózisa érvényesül - a 2019. január-augusztus hónapokban a KSH által mért tényadatok 3,1 százalékos vagy bármilyen, de 2,7 százaléknál nagyobb mértéket igazolnak -, akkor novemberben az egész évre vonatkozóan egyszeri emelési korrekcióra kerül sor (ha az eltérés 1 százalék alatt marad, vagyis az infláció nem szabadul el 3,7 százalék fölé).

Ennek során - a 3,1 százalék várható infláció és a 2,7 százalékos emelés különbözetével számolva - a novemberi nyugellátás összegének 0,4 százalékát megszorozzák 12-vel, és azt a novemberi nyugellátással együtt kifizetik. 2020. januárjában pedig az akkor járó nyugdíjemelés felett további 0,4 százalékkal megemelik majd a nyugdíjak összegét - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Ha a novemberi nyugellátás összege például az átlagnak megfelelő 135 ezer forint, akkor az egyszeri korrekció összege 6480 forint lenne, a nyugdíj összegét pedig 2020 januárjától az akkor esedékes inflációs emelés végrehajtása előtt 0,4 százalékkal megnövelnék 135 540 forintra, és ezt az összeget növelnék meg a 2020 januárjában esedékes, még nem ismert mértékkel.

Ha mégis elszabadulna az infláció 3,7 százalék fölé, akkor az emelési különbözetet nem ilyen módon fizetnék ki, hanem a 2019. január-novemberi nyugdíjakra vonatkozó emelést egy összegben visszamenőleg utalnák a novemberi nyugellátással, viszont a decemberi nyugdíjat már az 1 százaléknál nagyobb különbözet mértékével emelt összegben folyósítanák.