A magyar nyugdíjszámítási modellben hosszú és bonyolult eljárással egy nettó "életpálya átlagkeresetet" számolnak ki, amelynek a nők kedvezményes nyugdíja esetén, 40 év szolgálati idő után a 80 százalékát veszik figyelembe az ellátás végösszegének kalkulációjakor. Ám, amennyiben a szolgálati idő egész években mért hossza egy-egy évvel növekszik, a szabályok szerint további 2-2 százalékkal magasabb nyugdíjra szerezhet jogosultságot az igénylő. Vagyis 40 egész évhez 80 százalék, 41 évhez 82 százalék, 42 évhez pedig 84 százalék tartozik, és így tovább. Ha ezt nem figyeli valaki, akkor sokat veszíthet - figyelmeztet a nyugdíjszakértő.

Csak keveset kell tovább dolgozni

Érdemes tehát figyelni hány napnyi az egész élet során szerzett szolgálati idő,- ami nem tévesztendő össze a jogosultsági idővel, amelynek 40 évnek kell lennie - hanem, mert lehet, hogy csak egy pár nap, hét, hónap választja el attól, hogy ugorjon ez a bizonyos 'egész szám számláló' egy évet,

Vagyis ne 41 év és 273 napja legyen a jogosultnak, hanem mondjuk 42 év 5 nappal adja be az igényt, mert abban az esetben a szolgálati idő magasabb egész szám tartama miatt ugrik a nyugdíjszorzó, tehát így lehet, hogy néhány hetes túlmunkával, vagy "rádolgozással" plusz 2 százalékot nyer a nyugdíjon.

Erre nagyon érdemes figyelni! - magyarázza Farkas. Ez nem hosszú távú, hanem mindössze néhány heti, havi halasztást igényel. A lekövetéshez semmi mást nem kell tenni, csak egy határozatot kell szerezni. Ezt vagy megkapjuk az adategyeztetés során, amit hivatalból folytat le a hatóság, vagy kezdeményezhetjük mi is a személyes nyugdíjbiztosítási adategyeztetést.

Az ügyfélkapun nagyon egyszerű elindítani ezt a folyamatot, de kérhetünk postai úton is egy úgynevezett hatósági bizonyítványt, ami a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idő mellett az összes szolgálati időt tartalmazza. Amennyiben megvan, hogy mennyi idő kellene ahhoz, hogy plusz egy évünk legyen egy egész évben számolva a szolgálati idő tekintetében, azt mindenképp érdemes kivárni, mert az 2 százalékot "ugraszt" a nyugdíjon.