A 2021. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek - a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére - már nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző naptári év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

Ennek eredményeként az átlagszámítási időszak minden évének számított nettó kereseti szintje a nyugdíjm-egállapítás évét megelőző év nettó kereseti szintjéhez emelkedik. 2021. évi nyugdíjigénylés esetén a 2019-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2020. év kereseti szintjéhez igazítani a 2021. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén.

A KSH legfrissebb (2021. február 25-én közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2020. január - december hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

2020. január-december időszakban a bruttó átlagkereset 403.600 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 414.500 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268.400 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 277.200 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,7 százalékkal nőtt. Ennek tükrében 2021-ben 9,7 százalékos mértékben nőhetnek a valorizációs szorzók a tavalyi mértékekhez képest. Így 2021 a valorizáció szempontjából minden eddiginél jobb év lehet.

A nyugdíjmegállapítás évében hatályos valorizációs szorzókat az adott év márciusában megjelenő kormányrendelet határozza meg. Emiatt a 2021. első negyedévében nyugdíjat igénylők részére a végleges nyugdíjösszegük meghatározására nyitva álló ügyintézési határidő csak 2021. április 15-én jár le, addig csak nyugdíjelőleget állapíthatnak meg a részükre.