Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közforgalmú személyszállításban a 65 év feletti személyek életkoruk alapján teljes utazási kedvezménnyel vehetnek részt, azaz díjmentesen, személyi okmányuk bemutatásával.

A 65 év alatti nyugdíjban és más meghatározott ellátásban részesülők éves utazási utalvány alapján jogosultak meghatározott mértékű utazási kedvezményre - olvasható az adó.hu portálon.

Az "Ellátottak utazási utalványa" alapján a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerint évi 16 alkalommal 50 százalékos mértékű, 2 alkalommal 90 százalékos mértékű kedvezménnyel váltható menetjegy vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven történő utazáshoz. Két 50 százalékos kedvezmény összevonásával a 90 százalékos magasabb kedvezmény is igénybe vehető.

Az utalvány évente március hónapban, legkésőbb március 31-ig kerül postai úton, átvételi elismervényes küldeményként megküldésre a jogosultak részére a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától.

Az utalványra jogosult,

  • aki az utalvány kiadásának évében 65. életévét be nem töltött, saját jogú nyugellátásban, valamint azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesül, beleértve a nemzetközi vonatkozású saját jogú öregségi nyugdíjakat is,
  • aki hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugellátás, özvegyi járadék) részesül, aki 2011. december 31-ig 57. életévét betöltötte és 2011. december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesült (előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj, művésznyugdíj, szolgálati nyugdíj, polgármesterek öregségi nyugdíja, országgyűlési képviselők, EP magyarországi képviselők nyugdíja),
  • aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. illetve II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 30 százalékos vagy kisebb mértékű,
  • aki rokkantsági ellátásban részesül, ha 2011. december 31-ig 57. életévét betöltötte, és 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági nyugdíjra vagy rendszeres szociális járadékra volt jogosult,
  • aki rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállási pótlékban részesül,
  • külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban,
  • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy,
  • gyám és gyámolt személy,
  • gondnok és gondnokolt személy,
  • gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.

A gyám és gyámolt, a gondnok és gondnokolt, illetve a házastárs/élettárs és nyugdíjkorhatárt betöltött házastársa/élettársa az utalványt megosztva is használhatja.

A kedvezményes utazási igazolványra, amely egy éven át használható fel, célszerű vigyázni, fontos azt gondosan kezelni. Pótlásra kizárólag csak akkor kerülhet sor, ha a jogosult az utalvány eltulajdonításának tényét rendőrségi jegyzőkönyvvel, bejelentéssel vagy feljelentéssel igazolja, illetve ha az utalvány elháríthatatlan ok miatt megsemmisült árvíz, földrengés, vagy egyéb természeti katasztrófa során.

A 2020-ban kapott kedvezményes utazási utalvány még meglévő szelvényei (ablakai) 2021. március 31-ig használhatók fel.