A frissen nyugdíjba vonulók januártól igényelhették a 2022-es évre a nyugdíjelőlegeket, amelyeket még a 2021-es valorizációs számok alapján kalkulálták ki. Azonban ezeket az új szorzószámok alapján újraszámítják, a közlönyben megjelent számsorok alapján. 

Egy adott évben nyugdíjba vonulók havi nyugdíjának megállapítása összetett számítással történik, az egyes évekre megállapított valorizációs szorzók a legfontosabb paraméterek közé tartoznak, amelyek az átlagos nettó keresetek alakulásához igazodnak.

A valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet érinti a korbetöltött nyugdíj és a Nők40 jogosultjait, továbbá mindazokat, akik idén igénylik az elhunyt nyugdíja számításától függő özvegyi nyugdíjukat, árvaellátásukat, valamint azokat, akik idén igénylik a korhatár előtti ellátásukat, szolgálati járandóságukat, átmeneti bányászjáradékukat, táncművészeti életjáradékukat. 

A korábbi években március folyamán már jóval korábban megjelentek a valorizációs szorzókról szóló rendeletek (2018-ban március 7-én, 2019-ben március 18-án, 2020-ban március 20-án, 2021-ben március 24-én) - írtuk meg korábban.