A kormány joggal állítja, hogy az elmúlt nyolc évben emelkedett nyugdíjak reálértéke, ám azoknak is igazuk van, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy évről évre nő az olyan a nyugdíjasok száma, akik egyre nehezebben élnek meg, elszegényednek, sőt nyomorognak - derül ki a zoom.hu áttekintéséből.

A relatív jövedelmi szegénység a nyugdíjasok körében a KSH 2017-es adatai szerint 9,8 százalék volt tavaly, azaz minden tizedik nyugdíjas a társadalom többi tagjához viszonyítva szegény volt, miközben 2010-ben csak 4,1 százalék volt ez az arány.

A csaknem kétmillió nyugdíjas egyharmada még százezer forint nyugdíjat sem kap és a közeljövőben éri el a nyugdíjkorhatárt az a tömeg, amely munkapályája nagyobbik részét 1990 után futotta be. A közülük sokaknak a munkanélküli időszakok miatt nem lesz meg a 40 éves vagy akár a 20 éves munkaviszonya sem. Így egyre többen kapnak majd résznyugdíjat, vagy egyáltalán nem lesznek öregségi nyugdíjra jogosultak.

Valamit tenni kéne!

A Policy Agenda létminimum-számításai szerint 2017-ben a nyugdíjas létminimum összege - egyfős háztartás esetében - 81,5 ezer forint volt, és a kétmillió nyugdíjas közül minden negyediknek, félmillió embernek nem éri el ezt az összeget az öregségi ellátása.

Megoldás lehetne, ha a keresetekhez hasonlóan közelítenék egymáshoz a nyugdíjas létminimum 80 ezres és a minimális öregségi ellátás 28,5 ezer forintos összegét, hasonlóan ahhoz, ahogy a kereseteknél százezer forint körüli összegnél már összeért a létminimum és a minimálbér. Ez nem igényelne igazán jelentős összeget, ezért politikai döntés kérdése, hogy elindítanak-e egy nyugdíj-felzárkóztatási programot.

Rengeteg panasz érkezik a nyugdíjas szervezetekhez azoktól a nyugdíjasoktól, akik nem hiszik el, hogy az infláció csak mondjuk három százalék. Ők a boltban vagy a piacon egészen mást tapasztalnak, amikor kifizetik, ami a kosarukban van. Egyre többen vannak azok, akiknek választaniuk kell, hogy vacsoráznak-e vagy kiváltják-e a gyógyszereiket, miközben ruházkodásra nem tudnak költeni, a kultúráról pedig régen le kellett mondaniuk.