Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megfelelő szakpolitikai együttműködéssel elérhető, hogy az idősebb generációra erőforrásként tekintsünk, társadalmi és gazdasági szempontból is lehetőséget lássunk bennük, emellett kiemelten fontos a rászorulók számára a méltóságuk megőrzése melletti minőségi ellátás biztosítása - összegzi Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a Világgazdaságban megjelent cikkében álláspontját a hazai idősek helyzetéről.

A melletti érvelését, hogy a nyugdíjas korosztályt jobban vonják be a munkaerőpiacon, azzal támasztja alá, hogy a népesség öregedése globális jelenség, miközben csökken a gyermekvállalási kedv. Itthon a születéskor várható átlagos élettartam 2000 és 2018 között csaknem öt évvel, 76 évre nőtt. Ezzel egyszerre pedig az egyedülállók aránya 1970 és 2016 között a 65 éves és idősebb népességen belül 17-ről 30 százalékra, számuk a 2,7-szeresére nőtt.

Az életkor növekedése pedig nem áll meg: friss becslések alapján a 65 évesek átlagosan 6,7 évet fognak még egészségesen tölteni. Vagyis hosszabb lesz az akár gazdaságilag aktívan tölthető idejük: ezért Vukovich azt írja, "a munkaerőpiac napjainkban jelentkező munkaerőhiányának enyhítésére rövid távon kézenfekvő megoldás lehet az idősek munkaerőpiaci részvételének növelése." E mögé már a kormány is beállt: a nyugdíjkorhatár felett a foglalkoztatás már jelentős adókedvezményekkel jár.

Az ilyen korú népesség foglalkoztatása 2015 óta emelkedik: a 60-64 évesek foglalkoztatási rátája 40,9 százalékra nőtt, a 65-69 évesek közül pedig csaknem másfélszer annyian dolgoznak, mint egy évvel korábban. Vukovich szerint ez előnyös a feleknek, ugyanis az idősek komoly munkatapasztalattal rendelkeznek, amely hasznos a munkáltatóknak, a munkavállaló nyugdíjasok szempontjából pedig a jövedelmi többlet biztosítása mellett megakadályozza szociális elszigetelődésüket.

"Közösségi szempontból érdemes a nyugdíjasokra úgy tekinteni, mint a társadalmi kohéziót előmozdító erőforrásra. A nagyszülő jelenléte egy családban például nagy segítség lehet a középső generáció számára, a háromgenerációs családmodell azonban visszaszorulóban van" - teszi még hozzá a KSH elnöke az elemzésében.

A nyugdíjrendszerről jelenleg aktív vita zajlik a közéletben. Egy újszerű nézet szerint meg kellene adóztatni a nyugdíjakat is, ami paradox módon pont jobb kiszámíthatóságot eredményezne.