"Mi 2010-ben azt az ígéretet tettük a magyar nyugdíjasoknak, hogy megőrizzük a nyugdíjak reálértékét.  Amit 2010-ben meg tudtak vásárolni a nyugdíjukból, ugyanazokat a termékeket, szolgáltatásokat 2019-ben is meg tudják vásárolni" - mondta a HírTV-nek Novák Katalin családügyi államtitkár annak kapcsán, hogy novembern nyugdíjprémiumot és a -korrekciót is kapnak az idősek.

Szerinte a jelenlegi rendszerben a jó gazdasági mutatóknak hála ezt a vállalásukat teljesíteni tudják. Úgy véli, hogy az értékállóságot azzal bástyázták körbe, hogy mindig a tervezett inflációnak megfelelően emelték a nyugdíjakat, ami jövőre 2,8 százalékos növelést vetít előre. Viszont szakmai és érdekvédelmi szervezetek, valamint a parlamenti ellenzéki pártok gyakran kritizálják a rendszert, mivel a költségvetésbe tervezett inflációs adatokat rendre felülmúlja a valóság, amit csak novemberben korrigál ki az állam. Így sokszor hangzik el, hogy 11 hónapig a nyugdíjasok hitelezik az államot.

Az MSZP parlamenti frakciója ezért egy újfajta nyugdíjrendszert javasolt, amely arra épülne, hogy nemcsak az inflációt vennék figyelembe a nyugdíjak meghatározásakor, hanem a béremelkedést is. Így például a 2020-as tervezett 2,8 százalék helyett 5,6 százalékos emelést javasolnak.

"Mindig lehet egy számnál egy nagyobb számot mondani. Mondj egy számot: 10. Én azt mondom, 11, és én nyertem. Ezt a játékot el lehet játszani. Az ellenzék tét nélkül mondja azt, amit mond, hiszen nincsenek kormányzás közeli pozícióban. Amikor nekik lehetőségük volt, hogy a nyugdíjasoknak adjanak, akkor ők nem adtak, hanem elvettek, emlékszünk rá, hogy a 13.havi nyugdíjat megszüntették" - magyarázta Novák Katalin ennek kapcsán a tévének a javaslatcsomagról elutasítóan.

Úgy folytatta, hogy míg akkor nem volt nyugdíjemelés, se Erzsébet- és rezsi-utalvány, nyugdíjprémium se. Utóbbi részben igaz, mert azt Bajnai Gordon kormánya vezette ugyan be, de a gazdasági növekedés 3,5 százalékos szintjét egyik évben sem érték el.