Alapnyugdíj bevezetését, valamint a nyugdíjaknak az átlagbér 70 százalékához való felzárkóztatását is követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség egy 6 pontos csomag részeként - írja az Infostart, miután Juhász László, a szervezet nyugdíjtagozatának elnöke nyilatkozott az Inforádiónak.

Kifogásolják, hogy a 2020-as nyugdíjemelés a költségvetés 2019 nyári készültekor becsült inflációs szinttel számol, amely 2,8 százalékot jelzett elő. Ehhez képest most januárban már 3,5 százalékos szintet várnak. Juhász szerint ennyire kéne emelni a nyugdíjakat, hogy az idősek ne "hitelezzenek az államnak" a korrekció novemberi elutalásáig.

A kormány részéről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, hogy a nyugdíjak reálértékének megtartására törekszik a kormány. Így 2020-ban már 134 milliárd forinttal több szerepel nyugdíjkifizetésekre a költségvetésben, mint 2019-ben.

További pontok:

  • Az infláció mellett a bérnövekedést is számolják bele a nyugdíjszámítás alapjába.
  • A helyettesítési arány figyelemmel kísérésre, vagyis hogy az utolsó nettó jövedelem és a nyugdíj százalékos különbségét csökkentse a kormány - az átlagbérek 70 százalékához közelítse azt, egy ötéves periódus alatt.
  • A kormány készítsen márciusig felmérést a nyugdíjasok helyzetéről, a korábbi nyugdíjak értékvesztésének mértékéről és tegyen javaslatok a durva különbségek csökkentésére.
  • Alapnyugdíj. itt az időskori elszegényedést gátolnák meg, hosszabb távon.
  • A kormány tekintse partnernek a mértékadó nyugdíjas-érdekképviseleteket!