Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden mutatta be a 2022-es költségvetés tervezetét, ami több érdekességet is tartogat a nyugdíjasoknak: jövőre 3 százalékos inflációkorrigáló emelést tervez az Orbán-kormány. Ez az idei évközi tervezett emelés utáni nyugdíjösszeget növelné, miután az idei évre várt 3 százalék helyett már 3,6 százalékos az árdrágulás, vagyis a nyáron várható egy 0,6 százalékos évközbeni emelés, amire még nem volt példa. Jövő januárban a 3 százalékos emelés erre rakódva akár 153 ezer forint feletti átlagnyugdíjat hozhat. 

Azonban - ahogy arra a 24.hu figyelmeztet - ha novemberben is lesz még egy nyugdíjkorrekció, feltételezve, hogy az infláció tovább emelkedik, akár ennél is jobban emelkedhetnek jövőre a nyugdíjak. Ez egészülhet még ki az időseknek egy egyszeri nyugdíjprémiummal is, ha bejön Varga számítása az idei 4 százalék körüli GDP-emelkedéssel, mivel a 3,5 százalékos bővülés felett ez megilleti az időseket. Az említett nyugdíjprémiumra 68,5 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. Idén novemberben a legalább 80 ezer forintot elérő ellátásokra 16 ezer forint lehet a nyugdíjprémium, jövő novemberben pedig 34 ezer forint.

Jövőre ráadásul már egy fél havi plusz juttatást is kapnak: 2022-ben folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – februárban kétheti plusz nyugdíjat kapnak majd az ellátottak, amire 160,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. Átlagosan - az emeléseket is belekalkulálva - 74 ezer forint körüli pluszra számíthat egy átlagnyugdíjas jövő februárban. Ha novemberben is lesz nyugdíjkorrekció (mert 3,6 százaléknál is magasabb lesz az infláció), akkor ennél valamivel többre.