A minimális, 28 500 forintos járandóság esetén nagyjából 10 ezer forintot kapnak az érintettek kiegészítésként és prémiumként. 100 ezer forintos nyugdíjnál 30 400 forinttal több pénz érkezik novemberben. Ha valakinek 200 ezer forint a nyugdíja, az extra pénz meghaladja a 38 ezer forintot, míg 2 milliós járandóságnál 196 ezer forint többletet jelent - összesítette, hogy az inflációs hatást egyensúlyozó nyugdíjkorrekció összegeit beszámolójában az Atv.hu.

A legtöbb magyarországi nyugdíjas havonta 100 és 150 ezer forint között járandóságot kap, ami valamivel több mint 30 ezer forintos átlagos támogatást jelent a nyugdíjprémiummal együtt, ami a 3,5 százalékos gazdasági növekedés felett jár. A 17 800 minimálnyugdíjas idős helyzetére utalva a csatorna idézte Korózs Lajost az MSZP képviselőjét, aki szerint nagyon helyes, hogy most megkapják az idősek a nekik járó plusz pénzt, de szerinte az nem orvosolja a nyugdíjrendszer igazságtalanságait.

QP | Quality Placement

"Ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor jövőre is nyomorultul kevésből fog majd élni. Miközben lehetővé tették a milliós nyugdíjak kifizetését" - idézik a politikust. Míg a nyugdíjguruként ismert Farkas András szerint is igazságtalan a hazai rendszer, jó példaként az osztrák mintát emlegette.

"Ausztriában sávosan emelik a nyugdíjakat. Ugyanígy összességében az infláció az emelés kerete, de azon belül a kisnyugdíjasok sokkal többet kapnak arányaiban sőt van egy felső korlát is ami felett egyáltalán nincs nyugdíjemelés az osztrákoknál" - vélekedett, hozzátéve, hogy itthon az segíthetne a svájci indexálást is visszahoznák.

A Magyar Államkincstár a nyugdíjkorrekciót és -prémiumot kedden utalta el, de aki készpénzben a postától kapja meg a támogatását, az a héten számíthat a kézbesítés megkezdésére.