A Magyar Államkincstár már elindította az utalásokat a bankszámlákra: egyszerre érkezik a nyugdíjprémium és a kiegészítő nyugdíjemelés, a postások a következő napokban még sok jogosultnál kopogtatnak - írja a Magyar Nemzet.

A nyugdíjprémium törvény szerint akkor jár, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A Bajnai-kormány által a 2008-2009-es válság recessziós szakaszában bevezetett támogatás koncepciója szerint a nyugdíjprémium számításakor a novemberi nyugellátás egynegyedét kell megszorozni a növekedési küszöbérték feletti résszel. Viszont két féket is beépítettek a rendszerbe: a 3,5 százalék feletti részt maximum a 4-es szorzóig lehet figyelembe venni, valamint legfeljebb 20 ezer forintig lehet figyelembe venni a nyugdíj negyedét. Idén ugyanakkor az Orbán Viktor vezette kormány úgy döntött, hogy egységesen minden idősnek 80 ezer forintot utalnak, ami átlagosan 20-25 ezer forinttal nagyobb juttatást jelent.

Emellett érkezik most a kiegészítő nyugdíjemelés is, mivel az infláció magasabb lett, mint a kormány által tavaly várt szint, és meghaladta az évközi rendkívüli korrekciót is.

A megszokott nyugdíjhoz képest tehát mindenki – átlagnyugdíj esetén is – körülbelül százezer forinttal nagyobb összeget kap, mert a maximum nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium mellett megérkezik a kiegészítő nyugdíjemelés is - közölte a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra.

A nyugdíjprémiumot a hónap végéig mindenki megkapja személyesen vagy a bankszámlájára. A juttatás törvénybe iktatása óta az állam idén negyedik alkalommal fizet nyugdíjprémiumot a jogosultaknak. 

A pénzügyi tárca számításai szerint novemberben összesen 250 milliárd forintot folyósít az államkincstár az időseknek a szokásos nyugellátáson felül. Az összegből hozzávetőleg kétszázmilliárd forintot tesz ki a nyugdíjprémium, a fennmaradó részt pedig a kiegészítő nyugdíjemelés adja.