2020. első félévében a jelenleg is (2019. január 1-jétől) hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni a nyugdíj mellett végzett munka tekintetében, vagyis ha a nyugdíjas a Munka Törvénykönyve szerint szabályozott munkaviszonyban dolgozik a nyugellátása mellett, akkor az így szerzett munkabérét csak a 15 százalék szja terheli, a keresete teljes mértékben mentesül a járulékfizetés alól, miközben a munkáltatója is teljes mentességet élvez a nyugdíjas munkavállalló keresete után a szociális hozzájárulási adó (17,5 százalék) és a szakképzési hozzájárulás (1,5 százalék) megfizetése alól.

Viszont július 1-től több dolog is megváltozik - derül ki az Adózóna cikkéből.

A változások fontos eleme, hogy míg 2018-tól már úgy térhettek vissza a nyugdíjasok a munkavilágába, hogy nem kellett kérniük, hogy szüneteltessék a nyugdíjas ellátásukat, ha rendes, Mt. szerinti jogviszonyban dolgoztak. Viszont ha valaki a munka törvénykönyvén kívüli jogviszonyban volt foglalkoztatva - például eseti megbízási szerződéssel -, akkor addig kaphatta a nyugdíjas ellátását, amíg a minimálbér 18-szorosát el nem érte a keresete.

Ha a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától az év végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell - írja szemléjében az Infostart, amely felhívja a figyelmet, hogy a július 1-i változáskor eltűnik a keresetkorlát, mivel az új törvény szerint az öregségi nyugdíjas a nyugdíj melletti keresőtevékenységei után nem válik biztosítottá és e keresetei után nem fizet nyugdíjjárulékot, vagyis nem kell majd egyáltalán figyelembe venni a határérték kiszámolásánál. Viszont június 31-ig marad a keresetkorlát, tehát ha akkor a minimálbér 18-szorosát meghaladó keresetet ér el egy nyugdíjas szerződéses munkavállaló, akkor felfüggesztik a nyugdíjának folyósítását.

Ahogy arról korábban írtunk, másik négy fontos változás is érinti 2020-ban a nyugdíjasokat.