A magyarok fele szerint nem lesz elegendő az állami nyugdíj időskorában, ami nemcsak az idősekre, de a fiatalokra is igaz: a CHB Nyugdíjmegtakarítási Körképe szerint az emberek 20 százaléka nem halogatná a gyűjtögetést, fontosnak tartják, hogy minél hamarabb elkezdjenek gondoskodni nyugdíjas éveikről. A 20-30 év közötti korosztály - mivel ők hosszabb ideig gyűjtögethetnek - kisebb összeget, átlagosan havi 20 000 forintot, míg a 30 év felettiek havi 30 000 forint körüli összeget tesznek félre nyugdíjmegtakarításba.

A felmérésben résztvevők nyugdíjas éveikben is szeretnék fenntartani azt az életszínvonalat, amit aktív korukban megszoktak, de 75 százalék szerint ehhez az állami nyugdíj nem lesz elég. A becsléseik szerint további 200 000 forintra lesz szükségük időskorukban. Mivel átlagosan 16 évet (192 hónap) élünk a nyugdíjkorhatár (65 év) betöltése után, ahhoz, hogy rendelkezésünkre álljon időskorunkban a havi 20 000 forint nyugdíjkiegészítés, 38,4 millió forint megtakarításra lesz szükség.

Viszont ezt az összeget nem egyszerű összegyűjteni: egy 30 éves felnőttnek 35 éve van spórolni a nyugdíjkorhatárig, a kívánt összeghez mostantól közel 100 000 forintot kellene félre tennie, ha nem választ valamilyen előtakarékosságot. Van három célra vezetőbb megoldás is a malacperselynél: a NYESZ, az önkéntes nyugdíjpénztár, valamint a nyugdíjbiztosítás. A nyugdíjmegtakarításokat az állam is támogatja, befizetéseink után 20 százalék adójóváírást, összesen maximum évi 280 000 forintot vehetnek igénybe az emberek, mely a befizetéseinkkel együtt szintén befektetésre kerül.

"Nyugdíjbiztosítás esetén például, azonos megtakarítási idővel, adójóváírással, a biztosítótól kapott bónuszokkal, a megtakarításhoz kapott hozammal, átlagos hozamvárakozásoknál, kiegyensúlyozott modellportfólióval már körülbelül havi 30 000 forintos megtakarítástól elérhető lehet a kívánt összeg" - mondta el Üveges Ádám, a City Hitelbróker Kft. biztosítási üzletág vezetője.

A nyugdíjak iránti bizalmatlanság alapja, hogy az átlagnyugdíj a jövő évi 2,7 százalékos emeléssel a férfiak esetében 144 ezer forint fölé emelkedik, a nőké pedig több mint 126 ezer forint lesz. Ahogy az átlagfizetéseknél, a átlagnyugdíjaknál is óriási különbségek vannak az országon belül. Idén januárban a közel 130 ezer forintot átlagnyugdíjat csak a Budapesten, valamint Pest megyében, Fejér megyében és Komárom-Esztergom megyében élő nyugdíjasok múlták felül. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Békés megyében az átlag 120 ezer forint alatt volt idén januárban - ahogy arról részletesen beszámolt a Napi.hu.