Az elmúlt harminc év óta nem tapasztalható megdöbbentően magas fogyasztói árak emelkedése, komoly csapást mér az alacsony nyugellátásban lévő idős társainkra. Ráadásul az átlagos 10,7 százalékos infláció elfedi azt a tényt, miszerint a legkiszolgáltatottabb réteg napi fogyasztási szerkezetébe tartozó alapvető élelmiszereknél az áremelkedés a 35-40 százalék körüli sávban található, akkor még elkeserítőbb a kép - állapította meg a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

A szervezet arra kéri a magyar kormányt, hogy a 120 ezer forint alatti nyugellátásban részesülő idősek számára (ide csaknem 1 millió idős ember tartozik) soron kívüli, méltányossági nyugdíjemelést hajtson végre.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, a nyugdíjas háztartások körében is 10,7 százalékot mértek – közölte szerda reggel a KSH.

Így 2022. január–májusban az előző évihez képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 9,0, a nyugdíjas háztartások körében pedig 8,7 százalékkal emelkedtek.

Piaci vélemények szerint az infláció emelkedése – külső és belső okok miatt egyaránt – a következő hónapokba is folytatódhat, így 2022 egészében 10,5-11,0 százalék körül alakulhat az átlagos pénzromlás.

Ez viszont az is jelenti, hogy kevés lesz a januári 5 százalékos nyugdíjemelés után 2022. júliusban érkező 3,9 százalékos nyugdíj-kiegészítés, amely nyomán az átlagnyugdíj 172 070 forintra nő júliustól kezdődően.(A kabinet ugyanis korábban úgy döntött, hogy nem hagyja novemberre a tervezetnél magasabb pénzromlás miatti kötelező nyugdíjkorrekciót.)

A kiegészítő emelés 2022 júliusától januárig visszamenőlegesen történik, így júliusban - az emelt összegű júliusi ellátáson felül - az első hat hónapra járó különbözetet egy összegben kapják meg a nyugdíjasok illetve más ellátásban részesülők. A korábbi bejelentés szerint a nyugdíjak és egyéb ellátások júliusi kiegészítő emelése több mint 2,4 millió nyugdíjast és nyugdíjszerű ellátásban részesülőt érint.

Ha minden változatlan marad, akkor novembere is marad korrigálni való.