Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több tízezer magyar nyugdíjas kerülhet nehéz helyzetbe, miután az MVM megváltoztatta a rezsiszámlák befizetésének határidejét – írja az Index. A szeptemberben megkapott MVM-számlákon már azt tüntette fel a szolgáltató, hogy a befizetési határidő a következő hónap hetedik napjára módosul a rezsicsökkentés csökkentése után.

Korábban az adott hónap közepéig, jellemzően 15-éig kellett befizetni a rezsiszámlákon szereplő összegeket, ez pedig azt jelenti, hogy a módosítás miatt már öt nappal a havi nyugdíjak utalása előtt be kell fizetni azokat. Az öregségi illetéket ugyanis csak a hónap tizedik napja után szokta küldeni az állam.

Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy rengeteg érintett nyugdíjas kereste meg őket ezzel a problémával kapcsolatban.

Panaszt nyújtottak be

A Nyugdíjas Parlament panaszt nyújtott be a szolgáltatónál. Az egyesület elnöke, Karácsony Mihály nagy felelőtlenségnek és jó erkölcsbe ütköző cselekedetnek nevezte a döntést, szerinte sokak megoldhatatlan helyzetbe kerülnek. Karácsony Mihály attól tart, hogy többen értékeik elárverezésére, vagy uzsorakölcsönre kényszerülhetnek. A rezsicsökkentés részleges kivezetése után ráadásul nagyon megemelkedhetnek a számlaköltségek.

Az MVM és a kormány eddig nem adott tájékoztatást arról, miért módosult a határidő. A cég üzletszabályzatában az szerepel, hogy a fizetési határidőt követő naptól a befizetés már késedelmes teljesítésnek minősül, és a felhasználó ebben az esetben a Polgári Törvénykönyv alapján meghatározott mértékű késedelmi kamatot köteles fizetni. Ez az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat, ami most 7,75 százalék.