A 100 ezer forintnál kisebb összegű nyugdíjak esetén legfeljebb havi 4676 forintos pluszt jelent a novemberi 4,5 százalékos korrekció - írja az Mfor. Mivel ilyenkor visszamenőlegesen kapják meg egyben az elmaradt emeléseket az érintettek, a 11 hónapra számolt kiegészítés összesen 51 ezer forint, ekkora plusz érkezésére számíthatnak az érintettek.

Az átlagnyugdíj szintjén havi 7700 forintról van szó, vagyis egy összegben visszamenőlegesen 84 ezer fog érkezni a szokásos havi ellátáson felül. Egymillió forintos nyugdíj esetén havi 46 800 forint a korrekció nagysága, ami most visszamenőlegesen egyszeri 514 ezer forint érkezését jelenti a tehetősebb idősek számára.

Ehhez a számításhoz hozzá kell venni a nyugdíjprémiumot. Itt némileg egyszerűbb helyzetről van szó, hiszen a törvény 80 ezer forintban maximalizálja a prémium összegét. Ennek megfelelően 100 ezer forintig legfeljebb 10 ezer forintra számíthatnak az érintettek, és ugyanígy az efeletti nyugdíjkategóriák esetén is 10 ezer forint prémium jön ki a törvényben rögzített képlet alapján.

Összességében tehát a legalacsonyabb nyugdíjban részesülők közül sokan még 32 ezer forintra sem számíthatnak összesen, az átlagos ellátás esetén plusz 94 ezer forintról van szó, míg a legmagasabb nyugdíjaknál akár az 524 ezer forintot is meghaladhatja a visszamenőleges nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium összege.