Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2020-ra szóló szociális üdülési Erzsébet-pályázatok beadási határideje már tavaly novemberben lejárt, és bár a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) azt ígérte a nyugdíjasoknak, hogy benyújtott pályázatok eredményéről 2020. január 20. után kapnak értesítést, ez máig nem történt meg. Az Erzsébet-program Facebook-oldalán pedig már arra panaszkodnak a hozzászólók, hogy a nagy érdeklődés miatt várhatóan márciusra módosították a január 20-i határidőt.

A nyugdíjasok 2019. szeptember 30-tól pályázhattak kedvezményes üdülésre november 29-ig. Az elnyert támogatás belföldi szálláshely-szolgáltatás igénybe vételére használható fel 2020. december 31-ig. Ha pedig csak márciusban bírálják el a pályázatokat, akkor a nyugdíjasok elbuktak negyedévet 2020-ból, amikor üdülni mehettek volna.

Ugyanakkor a Napi.hu írta meg, hogy több ezer nyugdíjast eleve kizárhatott az MNÜA az Erzsébet-programból azzal a pályázati szigorítással, hogy a 2020-as üdülésekre már csak azok pályázhattak, akiknek rendszeres, a 2019-re megállapított havi teljes összegű ellátása nem haladta meg a 130 ezer forintot. Ez az összeghatár eddig 147 ezer forint volt. Az MNÜA Facebook-oldalán egymást érték a felháborodott hozzászólások.

Az Erzsébet-program keretében kedvezményesen nyaralhatnak rászorulók - az alacsony jövedelemmel rendelkező nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők - a kijelölt szálláshelyeken. A rendszer úgy néz ki, hogy a rászorulók a pihenés teljes árának csak kis hányadát fizetik ki, jellemzően nagyjából 20 ezer forintot az egész családra, a maradékot az állam teszi hozzá, az Erzsébet-utalványok forgalmazásának pénzügyi eredményéből. Az Erzsébet-utalvány azonban megszűnt 2019. december 31-én, így annak forgalmazásából már nem lehet finanszírozni a szociális üdüléseket.