Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társadalombiztosítási (tb) egyéni számla adatai immár tízéves adatsorát öleli fel, a rendszerben pár kattintással elérhetővé válnak a nyugdíjjárulékra vonatkozó bevallott adatai - olvasható az RSM blogján.

Az egyéni számla a 2012. december 31-ét követő időszakot tartalmazza, az adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szolgáltatja a központi nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek.

A tb egyéni számlán az alábbi adatok tekinthetőek meg:

  • a biztosított természetes személyazonosító adatai és taj-száma,
  • a bevallott nyugdíjjárulék összege,
  • az egyéni megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék összege és a hozzá tartozó időtartama (nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő esetén),
  • a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás összege után levont nyugdíjjárulék és az ellátás folyósításának időtartama.

Hogyan tudja lekérdezni a tb egyéni számláját?

Az adatkérésre lehetőség van elektronikusan, személyesen, vagy postai úton is.

A legegyszerűbben és a leggyorsabban az elektronikus úton történő ügyintézéssel tudja az egyéni számlája kivonatát lekérdezni, ha rendelkezik saját Ügyfélkapuval.

Aki a személyes ügyintézést részesíti előnyben, annak az adatkéréshez a lakóhelye szerinti illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatára kell ellátogatnia.

Postai megkeresésnél szintén a lakóhely szerinti illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási osztálya tud a segítségére lenni.

Miért érdemes ellenőrizni a számla adatait?

Az egyéni számla ellenőrzésével elkerülhetőek azok a procedúrák, amelyeket a nyugdíjas évekhez közeledve kellene lefolytatni hiányos vagy hibás adatszolgáltatások miatt. Így a felülvizsgáltatni kívánt időszakoknál könnyebben tudja az adatait javíttatni, mint akár 20-30 év távlatából.

A betöltődő adatokról lekérhető hiteles kivonat, vagy ha valamelyik adatunk hibádzik, hiányos, akkor bejelentést is tud tenni a felületen.

Tekintse át a kivonaton szereplő adatait, vesse össze például a munkabérjegyzéke adataival, és ha eltérést lát, akkor lehetőség van adategyeztetési eljárást kezdeményezni, amit ki-ki ügyfélkapus belépésével elektronikusan el is tud elindítani. Az eljárás lefolytatása a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél - fővárosi vagy megyei kormányhivatalnál – történik, és díjmentes.

További részletek itt olvashatók.