Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) 4,3 százalékos nyereséget könyvelt el a harmadik negyedév után. A legnagyobb hasznot a részvények hozták: a portfólióban 70,7 százalékos arányt képviselő részvénybefektetések hozama 5,7 százalék volt.

Az első negyedévben még 90 milliárd koronával csökkent, a másodikban viszont 402 milliárd koronával nőtt az alap vagyonának értéke. Az első negyedévben az általános megtérülési ráta mínusz 14,6 százalék, a másodikban viszont 13,1 százalék volt.

Trond Grande, az alap helyettes vezetője csütörtökön kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a pénz- és tőkepiacokra továbbra is hatással van a koronavírus-járvány által okozott bizonytalanság. Ettől függetlenül a részvénytőzsdék jól teljesítettek, ami alapvetően az amerikai technológiai vállalatok erőteljes árfolyamemelkedésére vezethető vissza. Az alap vagyonának értéke 1160 milliárd dollárra rúgott szeptember végén, az egy norvég állampolgárra jutó vagyon értéke mintegy 217 ezer dollár.

A norvég nyugdíjalap a világ mintegy 9200 cégében rendelkezik részesedéssel, a világ tőzsdéin jegyzett részvények 1,5 százalékát birtokolja.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.