Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus  a családvédelmi akcióterv időseket érintő részeit ismertetve azt mondta, jövőre a dolgozó szülők átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik - még nem nyugdíjas - nagyszülőnek.

A "munkaerőpiaci szempontból aktív" nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa - mondta Novák az MTI beszámolója szerint.

A gyedjogosultság akkor adható át valamelyik nagyszülőnek, ha mindkét szülő - illetve egyedülálló esetén a szülő - dolgozik. A gyed összegét ebben az esetben a nagyszülő fizetése alapján határozzák meg - tette hozzá a családügyi államtitkár. A nagyszülő, aki a gyedet kapja, nem adhatja a gyermeket bölcsődébe, és legfeljebb az otthonában folytathat keresőtevékenységet, hiszen a cél, hogy gondoskodjon a gyerekről, vagy a gyerekekről akár a saját, akár a szülők háztartásában.

Orbán Viktor kormányfő a február 10-i évértelőjén jelentette be, hogy 2020. január 1-jétől bevezetik a nagyszülői gyedet, (gyermekgondozási díjat), így a nagyszülők is maradhatnak gyeden a szülők helyett.

Azóta annyi derült ki, hogy a nagyszülői gyednek köszönhetően a dolgozó szülők átadhatják majd a gyed jogosultságukat valamelyik nagyszülőnek. Ebben az esetben a nagyszülő korábbi jövedelme lesz az irányadó a gyed összegének kiszámításánál, viszont a szülőnek kell jogosultnak lennie a gyedre. Egy nagyszülő több gyerekének több unokája után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, ugyanakkor nem lehet párhuzamosan otthon a nagymama és a nagypapa is két különböző unokával.

Egy március 12-i kormányhatározat úgy fogalmazott, hogy "a gyermekgondozási díj a szülő és a nagyszülő közös döntése alapján a nagyszülő részére is megállapítható legyen olyan módon, hogy a nagyszülői gyermekgondozási díj összege a nagyszülő jövedelme alapján kerül megállapításra, egyidejűleg több, nem ugyanazon várandósságból született unokájáról történő gondoskodás esetén többszörös összegben jár, valamint a gyermekgondozási díjban részesülő nagyszülő az ellátás folyósítása alatt fizetés nélküli szabadságban és felmondási védelemben részesül, továbbá az ellátás folyósításának időszaka a társadalombiztosítási nyugellátás szempontjából szolgálati időnek minősül, ha

  • az ellátásra való jogosultság szempontjából figyelembe vett gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, és a gyermek a szülő gondozásából a nagyszülő gondozásába rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki,
  • a szülők mindegyike keresőtevékenységet folytat, ugyanakkor a nagyszülői gyermekgondozási díjban részesülő nagyszülő nem, vagy kizárólag az otthonában folytat keresőtevékenységet,
  • a nagyszülő a gyermekgondozási díjra való általános jogosultsági feltételeknek megfelel, és a gyermekgondozási díjban részesülő nagyszülő társadalombiztosítási nyugellátásban vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban nem részesül, és
  • a gyermek napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezésben nem részesül.

Minderről az emberi erőforrások minisztere, a pénzügyminiszter és az igazságügyi miniszter készít majd jogszabály-módosítást 2019. április 30-ig a kormány számára.