A kormány szinte kizárólag a koronavírus-járvány elleni védekezéssel foglalkozott szerdai ülésén - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A járvány felfutó szakaszban van, a mai 8000 fölötti új fertőzésszám is azt mutatja, hogy a harmadik járványhullám a második hullám legnehezebb napjainál is rosszabb lehet, ezért a kormány kéri, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, csökkentse a kapcsolattartást és vegye fel az oltást. Eddig 1,1 millió embert oltottak be hazánkban.

Ötmillió beoltott kellene a védettséghez

Néhány órával ezelőtt újabb 450 ezer kínai vakcina érkezett, így összesen már egymillió vakcina jött Kínából. Az idősek oltására húsvétig sor kerülhet, de még több százezer idős ember van, akik nem regisztráltak az oltásért - a kormány kéri, hogy ők is fontolják meg a regisztrációt, erről az országos tisztifőorvos is levelet ír majd az érintetteknek - közölte Gulyás.

Jelenleg 3 millió 188 ezer az oltásra regisztráltak száma, ami a beoltott kétszázezer egészségügyi dolgozóval együtt sem éri el a lakosság 50 százalékát, ezért mindenkit kérnek, hogy a nyájimmunitás (60-70 százalékos lakosságarány, 5 millió fő) eléréséhez regisztráljanak.

Csütörtökre 8312 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, elhunyt 172 beteg. Mind az új fertőzöttek, mind a lélegeztettek száma (911 fő) rekordot döntött.

Magyarország kínai és orosz vakcinákra kötött szerződéseit 24 órán belül nyilvánosságra fogják hozni. (A kormány eddig nem közölt adatokat ezekről, ellenzéki képviselők adatigénylésére sem - a szerk.) Gulyás szerint Brüsszel ugyanakkor megtiltja az uniós vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatalát, az az EU hatásköre.

Az orosz vakcinából a két oltás ára 19,90 dollár, azaz mintegy 17 euró, a kínai vakcinából pedig egy oltás 31,5 euró, vagyis a két dózis 63 euró - mondta a miniszter, hozzátéve: az uniós beszerzésből származó vakcinák ennél olcsóbbak.

Még többen kerülhetnek kórházba

Tízezer fő fölé nőhet a kórházban kezeltek száma, így a következő hetek nagy próbatételnek teszik ki az egészségügyet - mondta a kancelláriaminiszter. Jelenleg közel 8400 embert ápolnak koronavírussal kórházakban.

A szolgáltatócégek is kaphatnak újraindítási kölcsönt

A szolgáltatóipari szektor cégeivel együttérez a kormány, ezért erre a hónapra ezen, a kormány által bezárásra ítélt vállalkozások is igényelhetnek bértámogatást, mentesülnek a járulékfizetés és a bérleti díj fizetése alól, valamint igényelhetik a 10 millió forintos állami újraindítási gyorskölcsönt is. A katás vállalkozások és az egyéni vállalkozók is mentesülnek ebben a hónapban a kata és a szociális hozzájárulási adó fizetése alól.

A bértámogatásokat időben folyósítják, az eddig kifizetett összeg 50 milliárd 618 millió forint, míg a cégek által igényel összeg 50 milliárd 857 millió forint.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte, hogy a kormánytagok beoltása a múlt hét óta tart, ő már megkapta, Szputnyik vakcinát.

Kudarc a lefújt hétvégi AstraZeneca-oltás?

A miniszter arra a kérdésre, hogy a kormány indított-e vizsgálatot, keresnek-e felelőst a hétvégi 74 ezer fősre tervezett és a kiküldött téves sms-ek miatt lefújt astrazenecas oltás miatt, azt válaszolta, hogy azt nem fújták le, hiszen a múlt hétvégén 196 ezer embert beoltottak Magyarországon, ami jobb az uniós országoknál. A 74 ezer Astrazeneca-vakcinából 16 ezret beadtak a hétvégén, mintegy ötvenezret pedig most csütörtök-pénteken. Így semmilyen vizsgálatra nincs szükség - mondta Gulyás.