Az áremelkedések miatt érezhetően nőttek a családok kiadásai, ezért az ellenzék és a szakértők egy része áfacsökkentést sürget - írja a 24.hu, amely nem kapott választ a pénzügyminisztériumtól arra a kérdésre, tervezik-e az általános forgalmi adó mérséklését bármely termékkör esetén.

Az áfacsökkentés rendre ellenzékben merül fel: a Fidesz is ezt követelte annak idején, de kormányra kerülve előbb emelték az áfát, majd néhány termék, köztük egyes élelmiszerek áfáját csökkentették 27 százalékról 5 százalékra. Az egyes élelmiszereket vizsgálva a statisztikai hivatal számai azt mutatják, hogy önmagában az áfacsökkentés nem hozott tartós árcsökkenést, még ha volt is ilyen átmeneti hatás.

A marhahúsnál az áfacsökkentés évében nem mérséklődtek az árak, a sertéshúsnál igen, ám mindkettőnél rögtön a következő évben újra növekedésnek indultak, hamarosan elhagyva az áfacsökkentés előtti árakat is. A baromfihúsnál érzékelhető visszaesést hozott az árakban a mérséklés, és a csirkemellfilé kivételével pár évig fenn is maradt ez a hatás. A tojásnál kevésbé látványos a változás.

A GKI igazgatója, Czelleng Ádám szerint részpiac- és termékfüggő, hogy az áfacsökkentés milyen hatással van az árakra, a mikropiacok és a heterogén szereplők nagyon eltérően reagálhatnak. Az áfacsökkentésnek lehet átmeneti kedvező hatása az élelmiszerárakra, de hogy tartósan alacsony árakat hozna, az erősen kérdéses. Agrárszakemberek szerint amúgy is tartósan magasabb élelmiszerárakra kell berendezkednünk a dráguló munkaerő, a szükséges fejlesztések és a szélsőséges időjárás miatt.