Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dolgozna, amíg az egészsége engedi, mert a 230 ezer forintos nyugdíjából nehezen tudja kigazdálkodni a 80 ezer forintos villanyszámlát – mondta egy nyugdíjas nő az RTL Híradónak. Ő árammal fűt, mint ahogy sokan mások is az országban, akik alacsonyabb összeget kapnak kézhez havonta.

A Pénzügyminisztérium adatai alapján idén júniusban már 161 ezer nyugdíjas dolgozott Magyarországon, ez több mint kétszerese a 2018-as adatnak. A tárca parlamenti államtitkára, Tállai András szerint ez a 2019 elején hatályba lépett adókedvezménynek köszönhető: azóta nem vonják a 18,5 százalék járulékot a nyugdíjasok fizetéséből.

A GKI azonban úgy számol, a legtöbben azért álltak újra munkába, mert képtelenek megélni az alacsony nyugdíjukból. A megugró rezsiköltségek és az egyre magasabb élelmiszerárak miatt kényszerülnek munkára.

A nyugdíjakat utoljára júniusban emelte a kormány 3,9 százalékkal, az átlagnyugdíj jelenleg 167 ezer forint Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közli az augusztusi infláció pontos számait, a kormány pedig ez alapján dönt, mennyit emel idén a nyugdíjakon. A pénzromlás mértéke azonban tovább gyorsulhat az év végéig.