A Magyar Bankholding kíváncsi volt arra, hogy a 60 év feletti aktív és inaktív lakosság hogyan tekint a munkaerőpiaci lehetőségeire, milyen motivációik és tapasztalataik vannak, és milyen szempontokat vesznek figyelembe, ha munkahelyválasztásról van szó.

A kutatás online formában, 315 fő megkérdezésével készült 2023 márciusában.

Egyesül a két magyar bank, erre figyeljen, ha náluk van számlája

A május 1-jei hosszú hétvégén egyesül lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében közel három éve tartó fúziós folyamat, amely Magyarország második legnagyobb, magyar tulajdonú pénzintézetének létrehozását célozza. Bővebben>>>

A nyugdíj mellett dolgozók fele nem tudja átadni a tudását

Magyarországon a nyugdíj mellett munkát vállalók közül tízből hatan azt látják, hogy a jelenlegi és a nyugdíjazásukat megelőző munkájuk jelentősen különbözik.

  • Döntő többségük szerint (73 százalék) a legfőbb különbséget a munka-, illetve feladatkör jellege jelenti.
  • Minden második nyugdíjas dolgozó (51 százalék) úgy látja, nem tudja átadni az évtizedek során felhalmozott tudását – tízből hét dolgozó szerint döntően épp amiatt, mert teljesen más munkakörben tudott elhelyezkedni.
  • nyugdíj előtt álló 60 év felettiek ugyanolyan arányban tervezik, hogy dolgoznának a pihenésre szánt évek alatt, mint ahányan nem dolgoznának.

Akik terveznek dolgozni (43 százalék), a legfőbb indokként azt emelték ki, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat.

A felmérésben résztvevő 60 év felettiek esetében tízből hatan azonban úgy látják, hogy a nyugdíj mellett is dolgozni szándékozók számára az alacsony presztízsű, speciális szaktudást nem igénylő munkák érhetőek el, mint a portás, vagyonőr, árufeltöltő vagy takarító.

Így jön ki a nyugdíj-matek: fontos számokat közölt a kormány

Itt vannak a szorzószámok, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjaknál és egyéb nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján. Bővebben>>>