A demográfiai trendek, a társadalom öregedése miatt várhatóan jelentősen nőni fognak az állam egészségügyi és gondozási kiadásai, amire nem rövidtávú politikai érdekek szerint kell felkészülni. Gál Róbert Iván társadalomkutató, és Medgyesi Márton, közgazdász-szociológus az Eötvös Károly Intézet által szervezett szerdai konferencián beszéltek a problémáról a Népszava beszámolója szerint.

Gál Róbert István szerint a felkészülésben nem állunk jól: a nyugdíjkorhatár emelésének ütemével nem egyformán nőtt a nyugdíjba lépés után várható hátralévő élettartam. Az idősödés sokaknak nem lesz sikertörténet – fogalmazott a hamarosan nyugdíjba lépő korosztályról Gál. Sokan kemény, de alacsonyabb hozzáadott értékű munka után, rosszabb egészségi állapottal tudják majd csak elérni a nyugdíjkorhatárt, miközben a jobb helyzetben lévő csoportok akár a korhatár elérése előtt is előteremthetik az időskori életük feltételeit, ez a szórás pedig növekedhet.

Gál szerint minden emberi tőkeberuházás, mint például az iskolázottság szintjének emelése segíti az egészségesebb és hosszabb élet elérését. A képzettebb magasabb értéket állítanak elő, többet is fizetnek be a társadalombiztosításba, egészségesebben és hosszabb ideig élnek, tovább is képesek dolgozni, tehát egyértelmű, a kormányoknak tehát érdemes erre energiát fordítani

Medgyesi Márton szerint az időskori ellátás finanszírozhatóságának rémisztő jövőképét árnyalja, hogy az egészségesebb élet miatt jellemzően csak az idősek életének utolsó öt évére koncentrálódnak az állam egészségügyi kiadásai. A költségek fedezetét egy jobban képzett, egészségesebb társadalom tudja előteremteni.