Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idősek többsége az életviteléből adódóan az átlagnál többet tartózkodik a lakásában, használva az otthoni közszolgáltatásokat, fizetve a számára eddig is megterhelő közüzemi díjakat - hívja fela  figyelmet Németné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetsége elnöke és Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete elnöke.

A kisnyugdíjasoknak már nincs miből költeni

A nyugellátások medián értéke havi 135 ezer forint (1 millió nyugdíjas kap ennél alacsonyabb ellátást), ebből kell az időseknek fedezni a megélhetésükhöz nélkülözhetetlen 20-30 százalékkal növekvő élelmiszerek, 10-15 százalékkal megemelkedett gyógyszerek, vitaminok és segédeszközök megvásárlásának árát.

Jelenleg több mint 600 ezer nyugdíjas magányosan él, így a lakásfenntartással kapcsolatos költségeket egyedül kell viselnie, nyugellátásuk jelentős részét pedig a rezsiköltségre kell fordítaniuk.

Az idősek a koruknál fogva is, a régebben megvásárolt, akkoriban az energiatakarékossági szempontokat figyelmen kívül hagyó lakásokban élnek. Nincs forrásuk a nyílászárók, és egyéb szerkezeti hőszigetelések utólagos elvégeztetésére.

A közelmúlt pandémiás időszakának nagy vesztesei voltak a hazai nyugdíjasok, a kényszerű bezárások, a terven felüli plusz kiadások, az életvitelük korlátozása miatt felmerült plusz költségek következtében.

Rezsitámogatás szükséges a kisnyugdíjasoknak

Ezért a nyugdíjas szervezetek az javaslatok, hogy

  • a medián nyugdíj-összeg alatti ellátásban részesülők – hasonlóan más társadalmi csoporthoz – mind a földgáz-, mind a villamosenergia- szolgáltatást kedvezményes áron legyenek jogosultak vételezni.
  • Azon medián nyugdíj-összeg alatti ellátásban részesülők számára, akik szénnel vagy fával tudják csak megoldani a fűtésüket, a téli hónapokra havi ötezer forint értékű „rezsiutalványt” kelljen folyósítani.
  • Az energiaszolgáltatók nyugdíjas fogyasztó esetén csak az éves elszámolási időszakot alkalmazhassák.
  • A kormány írjon ki a nyugdíjasok számára - százszázalékos támogatás mellett - a lakások energetikai korszerűsítéslére ösztönző pályázatokat.