Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabályok alapján nem csak a nők 40-esek maradhattak le a kormányajándékról - hívja fel a figyelmet a portál.

A nyugdíjtörvény - a minimálbér 18-szoros összegét elérő jövedelem esetére előírt - szüneteltetési szabályát nemcsak a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, hanem a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, valamint bányászok egészségkárosodási járadékában részesülőkre is alkalmazni kell, amennyiben az ellátásra jogosult a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem érte el - derült ki a kérdésben illetékes Magyar Államkincstár (MÁK) válaszából. A két év végi juttatás tehát az említett feltételek fennállása mellett náluk is elmaradhatott.

Vagy nyugdíjprémium, vagy egyszeri juttatás

A MÁK juttatásonként levezette, hogy mi jár, és mi nem a nyugdíjtörvény értelmében. így a GDP-növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak, aki a megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében öregségi nyugdíjban, hozzátartozói nyugdíjban (az ideiglenes özvegyi nyugdíj kivételével özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj), mezőgazdasági járadékban részesül és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a tárgyévet megelőzően betöltötte.

Tehát nyugdíjprémiumra csak a korbetöltött öregségi nyugdíjasok jogosultak.

Viszont a többi olyan személy, aki rendeletben felsorolt nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesül, szintén kaphatott novemberben ugyanolyan összegű pluszpénzt, csak ezt nem nyugdíjprémiumnak, hanem "egyszeri juttatásnak" hívják. A jogosultak körét a kormány az Alaptörvényre hivatkozva tágította ki.

Ki nem jogosult 2017-ben "egyszeri juttatásra"?

A nyugdíjprémiumra nem szerezhetett jogosultságot, aki 2017 novemberében nem részesült ellátásban, illetve a nyugdíjkorhatárt sem töltötte be. Ha csak a korhatár "hibádzott" volna, akkor viszont megkaphatta volna az ugyanolyan összegű egyszeri juttatást.

Akinek 2017 novemberében szüneteltetnie kellett a nyugdíja folyósítását a kereseti határ túllépése miatt, annak az egyszeri juttatásra sincs jogosultsága.

Egyösszegű kiegészítés

A "nyugdíjkorrekció" esetén a MÁK szerint az egyösszegű kiegészítés arányos része illeti meg azt, akinél az ellátás folyósítása 2017. évben szünetel vagy szünetelt.

Az arányos részt úgy kell kiszámítani, hogy a szüneteltetett ellátás 2017. november havi összegének (vagy utolsó havi összegének) 0,8 százalékát meg kell szorozni a szüneteltetett ellátás 2017. évi folyósítási hónapjainak számával.

Akiknek szintén szünetelt az év egy részében a nyugdíjfolyósításuk az egyösszegű kiegészítés arányos részére voltaak jogosult 2017 év azon hónapjaira, melyben a nyugdíja folyósítása nem szünetelt. Ezt meg is kapták.

Erzsébet-utalvány

Az idevágó kormányrendelet alapján egyszeri juttatásként azok kaphatják meg a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt, akik részére 2017 novemberében vagy decemberében a rendeletben meghatározott ellátások valamelyikét folyósították.

Azok tehát, akiknél 2017. novemberben és decemberben is szünetelt a nyugdíjfolyósítás, nem jogosultak Erzsébet-utalványra.

(Kép forrása: Shutterstock)