Az elektronikus aláírást igénylők száma folyamatosan nő: 2016-ban 67 350, 2017-ben 123 037 igénylés érkezett, így ma már több mint 190 ezer elektronikus aláírással ellátott e-személyi van forgalomban. Az okmánycsere bárki számára elérhető és ingyenes.

Folyamatosan bővülnek az okmányhoz kapcsolódó szolgáltatási funkciók. Novemberben az egészségügyi szervezetek (kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelők, patikák) 83 ezer kártyaolvasót kaptak, de a kapcsolódó informatikai fejlesztések még folyamatban vannak. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint várhatóan 2018 első negyedévében elkészül a szükséges informatikai háttér, és azután az egészségügyi dolgozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az e-személyiről olvassák ki a társadalombizosítási azonosító jelet (taj).

A taj-kártya azonban még jó darabig biztosan nem szűnik meg. Egyrészt ugyanis az e-személyihez kapcsolódó szolgáltatások önkéntesek, másrészt érvényben vannak olyan 2016 előtt kiadott személyi igazolványok, amelyeket 65 év felettieknek már lejárat nélkül adnak - márpedig az egészségügyi szolgáltatás igénybe vevői között ők túlreprezentáltak - írta a napilap.

Már mintegy 4100 rendőr rendelkezik az adatok olvasására alkalmas applikációt futtató mobileszközzel, és a múlt év végén a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval.