Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre több jel mutat arra, hogy a megugró infláció miatt a költségvetési törvénybe foglaltnál nagyobb emelést kaphatnak az idősek és a nyugellátásra jogosultak - írja a Világgazdaság. A májusban benyújtott költségvetési törvény szerint a nyugdíjemelés meghatározásánál 2022 januárjában 3 százalékos fogyasztóiár-növekedést kell figyelembe venni. Márpedig most biztosra vehető, hogy ennél nagyobb lesz az infláció, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) például a szeptemberi előrejelzésében is már 3,4-3,8 százalékot prognosztizált, a várakozások azóta csak romlottak.

Elemzők szerint a fogyasztói árak emelkedése jövőre is folytatódik. Éppen ezért is merülhet fel, hogy az elmúlt években megszokott 3 százalékos nyugdíjemelés helyett valamennyivel magasabb legyen már a januári emelés is. Eddig ugyanis a kormány év közben visszamenőlegesen, általában novemberben kompenzálta a nyugdíjasokat, ha a költségvetési törvényben meghatározottnál magasabb volt az infláció. 

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője 4,5 százalékos áremelkedéssel számol 2022-re. „Ez természetesen még sok mindentől függ, például a forint árfolyamától és attól is, hogy meddig tart az üzemanyagár-befagyasztás, amelynek a februári határidejét várhatóan meghosszabbítják legalább újabb három hónappal” – mondta az elemző. Szerinte így inkább arra lehet számítani, hogy az év elején legfeljebb 3,5 százalékkal emel a kormány a nyugdíjak mértékén. „Jövőre is inkább utólagos kompenzációra lehet számítani.”

Farkas András nyugdíjszakértő szerint viszont azt várja, hogy a kormány még ebben az évben 4 százalékra változtatja a nyugdíjemelés januártól hatályos mértékét. Azt sem tartja kizártnak, hogy a kétszeri idei módosítással kiutalt 4,8 százalékos nyugdíjemelést viszi tovább a kormány, és már jövőre is eleve ekkorát ad.