A nyugdíjasok ötszázalékos nyugdíjemelést kaptak januárban, ami emelt összeg volt a költségvetési törvényben eredetileg szereplő három százalékhoz képest. Ugyanakkor a január inflációs szám láthatóan fölülírta ezt a prognózist is - írja a Népszava. Az idei első hónapban a decemberi 7,4 százalékról 7,9 százalékra szökött a 12 havi infláció.

Az elemzők szerint az áremelkedések üteme az idő előrehaladtával ugyan csökken, de az éves átlagos pénzromlás így is legalább hatszázalékos lesz. Szinte kivétel nélkül minden elemző e szintre, vagy még feljebb emelte inflációs várakozásait, márpedig a magyar nyugdíjakat évente legalább az infláció mértékével emelni kell.

Ebből következik, hogy várhatóan novemberben további, legalább egy százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelésre lesz szükség. Ugyanakkor ezzel az egyszázalékos kiegészítő emeléssel is csak ott tartanak majd a nyugdíjasok, hogy a pénzük vásárlóértéke nem csökken, ugyanis a kormány 2012-ben megszüntette a nyugdíjemelések bérekhez való kötését, az úgynevezett vegyes indexálást.