Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egészség- és a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetéséhez a halmozódó feszültségek ellenére sem nyúltak hozzá a kormánypárti képviselők, az ellenzékieket pedig nem hagyták belekotyogni. Márpedig az egészségügyi kasszából nem lehet kiolvasni, hogy a Kásler által beharangozott látványos javulás elkezdődne, a nyugdíjkassza pedig kifejezetten szűkös - kezdi értékelését a hvg.hu a nyugdíjasok helyzetéről a jövő évi költségvetés alapján.

A növekedés.hu összefoglalója alapján: nyugdíjbiztosítási alap bevétele és kiadása is 3588 milliárd forint lesz. Ez 4 százalékos növekedés az idei évhez képest és a tétel a GDP 7,35 százalékát teszi ki.

Viszont nem biztos, hogy a tervezett számítások majd megfelelnek a valóságnak: a kormány ugyanis csak 2,8 százalékos inflációval és ugyanekkora nyugdíjemeléssel kalkulál 2020-ra, miközben a Magyar Nemzeti Bank 3,4 százalékos pénzromlást jósol. Ha a jegybanké a pontosabb jóslat, akkor a nyugdíjakat utólag ki kell egészíteni.

Idén is így alakult végül, ami pótlólagos nyugdíjemelést és bónuszt igényelt, az MNB becslése alapján ez 73 milliárd forint többletet igényel. Jövőre viszont - ha a várakozásoknak megfelelően - lassul a gazdasági növekedés, év végi prémium nem jár majd - azt ugyanis csak akkor fizeti az állam, ha a bruttó hazai termék (a GDP) tárgyévi növekedése meghaladja a 3,5 százalékot és a tágyévi költségvetés egyenlegcélja várhatóan teljesül. Viszont a növekedést csak 3,4 százalékra kalkulálják. Így csak az utólagos emelést kell finanszírozni, ami 44 milliárd forintos plusztételt jelenthet.

Viszont a kiigazításig a nyugdíjasok kvázi hitelezik az államot azáltal, hogy a változatlan mértékű nyugdíjukkal fizetik az inflációt.

Bár ez is csak az álságos főszabály betartását jelenti, mely szerint "a nyugdíjak megőrzik a reálértéküket", azon nem változtat, hogy a bérektől brutálisan leszakadnak. A 2016-2020 közötti fél évtizedben a keresetek előreláthatólag bő 60 százalékkal nőnek, ezzel szemben a nyugdíjak csak 14-15 százalékkal - jegyzi meg cikkében a hvg.hu.