Az MNB március 21-i előrejelzése szerint az infláció 7,5-9,8 százalék körül alakulhat az idén. Ennek alapján a Pénzügyminisztérium évközi nyugdíjemelést helyezett kilátásba, amelyet két részletben fognak folyósítani - emlékeztetett a nyugdíjszakértő az ATV Start című műsorában.

Januárban 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ez azonban kevésnek bizonyult. Ha a jegybanki előrejelzését veszi alapul a kormány, akkor 2022. júniusban legalább 2,5 százalékos és legfeljebb 4,8 százalékos nyugdíjemelési korrekcióra kerülhet sor - ha addig a háború miatt nem emelkedik még magasabbra az infláció és az inflációs várakozások szintje. Farkas szerint azonban a 4,8 százalékos szintnek még nincs júniusban realitása, így 2,5-3 százalékos mértékben várható a rendkívüli korrekció. 

Ha 2,5 százalék lenne a pótlólagos nyugdíjemelés, akkor az a jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíj esetében körülbelül havi 4200 forint pluszpénzt jelentene, így éves szinten ennek a 12-szeresét, vagyis közel 50 ezer forintos bónusszal járna. Ha magasabb lesz ez az emelés, akkor nyilván arányosan magasabb lesz a pluszpénz is. 

Felhívta a figyelmet, hogy ez a korrekciós hasonló szisztéma szerint történik majd, mint a "rendes" inflációs emelés, tehát mindenki a saját nyugdíjának százalékos arányában kapja meg. Ebből fakadóan a kisebb nyugdíjasokon - akik ráadásul ellátásukat nagyobb arányban fordítják a rohamosan dráguló élelmiszerekre - ez a kiegészítés biztosan nem segít. Nekik még valami plusz segítséget kell majd juttatni, ha ennyire megszalad az infláció. 

Elsősorban azok a nyugdíjasok érintettek, akik az úgynevezett mediánnyugdíj - jelenleg 135 ezer forint - alatti összeget kapnak, vagyis körülbelül 1 millió főről beszélhetünk. Farkas András szerint a nyugdíjkorrekción felüli rendkívüli segély esetében azt is meg kellene vizsgálni, hogy ki az aki ténylegesen rászoruló. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a családi viszonyban és hogyan élnek - elsősorban azok a leginkább kiszolgáltatottak, akik özvegyek, magányosak, vagy nagyon idősek. Ők nagyon sokan vannak: ma körülbelül 600 ezer ember él magányosan, idősként Magyarországon. Ők a leginkább rászorulók, hiszen aki családban, vagy a párjával él, nem csak egy, hanem kettő nyugdíjra, vagy a család támogatására támaszkodhat..

Szerinte idén az egyszeri segítségnyújtás is elegendő lenne. És hogy milyen költségvetési teherrel járna ez? A 2,5 százalékos nyugdíjemelés mintegy 100 milliárd forintos pluszterhet jelent a büdzsének, ha 4,8 százalékkal emelnék, az pedig már 192 milliárdos pluszterhelést okozna. Ha ennek csak egy töredékét fordítanánk arra, hogy célzottan a nagyon szegény nyugdíjasokat segítsék, okozna olyan óriási nehézséget, és nagyon sok emberen tudna segíteni. Számszerű becslést azonban nem adott.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.