A héten jelent meg a novemberi, visszamenőleges hatályú - az elszálló infláció miatt szükséges - kiegészítő nyugdíjemelésről szóló jogszabály, amely szerint 4,5 százalékos extra pénze számíthatnak az idősek, emellett az idei nyugdíjprémium maximuma 10 ezer forint lesz. 

A juttatásokat menedzselő Magyar Államkincstár pedig közölte, hogyan bonyolítja majd a kifizetéseket. A 4,5 százalékos emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra, hanem a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár. A többletet mindenki automatikusan megkapja, nem kell kell külön kérni. 

Posta vagy bankszámla? 

Postai kifizetés esetén a november havi nyugellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon kapják meg a pénzt az érintettek. A postai utalványon a november havi ellátás mellett a január-október hónapokra és a 13. havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, illetve az egyszeri juttatás összege elkülönítetten szerepel.

Bankszámlára történő utalás esetén a november havi ellátás összegétől elkülönített tételként jelennek meg a plusz összegek (azaz a január-október hónapokra és a 13. havi nyugdíj, tizenharmadik havi ellátás összegére járó emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege). Az utalások november 11-én (pénteken) futnak majd be a számlákra.