Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói árak emelkedését 2,7 százalékra várja a hivatalos kormányzati inflációs előrejelzés a 2019-es évre. Ez azt is jelenti, hogy a nyugdíjasok jövőre ekkora alapnyugdíj emeléssel kalkulálhatnak. A 2,7 százalékos emelés a 128 ezer forint körüli átlagnyugdíjjal számolva havi plusz 3500 forintot jelent, ami éves szinten 42 ezer forint - olvasható a portálon.

A nyugdíjasok jövőre nemcsak az inflációkövető emelésben részesülnek, hanem ahogy Orbán Viktor is ismertette korábban, nyugdíjprémiumra is jogosultak lesznek.

költségvetés tervezetéből kiderül: a kormány 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ez a legtöbb nyugdíjas esetében legfeljebb egyszeri 12 ezer forint lesz. Ha egy nyugdíjas 80 ezer forintnál kevesebbet kap havonta, akkor az ő esetében lehet arányosan kevesebb a prémium összege. A kormány ezt az egyszeri összeget a novemberi illetménnyel együtt utalja.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

  • a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

Fotó: Kummer János / Napi.hu