Javában zajlik a munka annak érdekében, hogy megvalósuljon a nagy cél és a 2019. január végén mintegy 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-állomány öt év alatt megduplázódjon. A jelet Varga MIhály pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, egyúttal bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.

Bár állítólag a műhelymunkának volt olyan része, amikor - az állampapír-kínálat egyszerűsítés érdekében - az is felmerült, hogy a nyugdíjkötvény kibocsátásától visszalépjenek, jelenleg arra hajlanak a döntéshozók, hogy konstrukció elindul - tudta meg a portál. Állítólag már a neve is megvan: Nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír, röviden NYEMÁ lesz.

Fontos ugyanis, hogy az új papír ne zavarja a Nemzeti Kötvény június elejére időzített debütálását - értesült a Privátbankár.hu. A 2019. június 1-jét követően kibocsátott lakossági állampapírokon elért jövedelem (kamat, hozam) szja-mentes lesz. E lépéssel a kabinet állítólag egy új állampapír-fajta kibocsátásának ágyaz meg, ez lesz a Nemzeti Kötvény. A konstrukció további feltételei még nem ismertek. Annak érdekében pedig, hogy a befektetők ne vesszenek el a széles kínálatban, az ÁKK szűkítené az állampapírok fajtáit, még jobban ráirányítva a befektetők figyelmét az új instrumentumra.

Ezt lehet tudni a NYEMÁ-ról

A korábbi bejelentés szerint mivel az a cél, hogy az embereket hosszú, akár több évtizedes megtakarításra késztessék, ehhez magasabb hozamra van szükség, mint az ötéves prémium-állampapíré, amely az infláció felett 1,7 százalékot fizet, de legyen kisebb, mint a Babakötvény 3 százalékos prémiuma. A NYEMÁ-nál fontos szempont lesz az egyszerűség: mindig ugyanabba az állampapír-sorozatba fektetik a pénzt, és a kötvény a befektető 65 éves korában (amikor eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt) fut majd ki. Bármikor, bármekkora összeget be lehet fektetni, akár rendszeresen, akár esetenként, a kamatot automatikusan újra befektetik.

Az államkincstárnál kell számlát nyitni, a szolgáltatás ingyenes lesz. Ennél olcsóbb, biztonságosabb, egyszerűbb nyugdíjtermék nem lesz - mondta korábban Barcza György ÁKK-vezér, aki szerint kezdetben évi 50-100 milliárd forintos értékesítést tartanak reálisnak.

Még október közepén jelentette be Barcza György, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója, hogy az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára. Majd néhány nappal később Varga azt mondta, hogy nyitott a kormány az ÁKK nyugdíjjavaslatára, jó lehetőségnek tekintik az állampapírokon keresztüli öngondoskodást.