A KSH frissen közzétett második becslése szerint idén az első negyedévben a GDP 4,4 százalékkal nőtt. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7 százalékkal emelkedett.

Ez azért jó hír a nyugdíjasok számára, mert még 2009-ben jogszabályban rögzítették, hogy hogy a nyugdíjasokat novemberben prémium illeti, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, és várhatóan az államháztartás egyenlegcélja is teljesül.

Több elemző is 4 százalékos éves növekedésre számít, de a Pénzügyminisztérium még ennél is optimistább, 4,3 százalékot prognosztizál.

A pénzügyi portál szerint ha mégsem jönnének be az optimista jóslatok, akkor sem kéne mitől tartaniuk a nyugdíjasoknak, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis Budapesten a Belgrád rakparti idősek klubjában hitet tett amellett, hogy ugyanannyi pénzre számíthatnak az idősebbek mint tavaly. Mivel pedig a nyugdíjprémiumról kormányrendeletben rendelkeznek majd, így van mozgástér.

A kép forrása: Shutterstock.