Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két biztos forrás a nyugdíjprémium és az inflációs nyugdíjemelés korrekciója, míg az esetleges harmadik forrás az elmúlt években 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok formájában már többször megtapasztalt eseti juttatás lehet. (az Erzsébet-utalványok megszűnését követően valamilyen más típusú juttatás keretében) - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Prémium novemberben

Hogy mekkora nyugdíjprémium várható idén novemberben, az attól függ, hogy mennyivel haladja meg a GDP idei évre prognosztizált növekedése a törvényi küszöbértéket, a 3,5 százalékot - és hogy várhatóan teljesül-e az államháztartás idei évre meghatározott egyenlegcélja.

A bruttó hazai termék (GDP) várható növekedése éves szinten a jelenlegi előrejelzések szerint legalább 4,5 százalék lehet, sőt a második félévben akár meg is haladhatja ezt a mértéket. Ha októberben, a nyugdíjprémiumra vonatkozó kormányrendelet kibocsátásának idején is érvényes lesz ez az előrejelzés, akkor a nyugdíjprémium (egyösszegű juttatás) számításához ennek alapján állapítják meg a szorzószámot,

A nyugdíjprémium maximális összege idén az előrejelzések alakulása függvényében vagy 20 ezer forint, vagy ennél valamivel magasabb összeg lehet. Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezret, az arányosan kisebb összegre számíthat.

Nyugdíjkorrekció novemberben

A nyugdíjakat 2019. januárjában 2,7 százalékkal növelték, mert ennyi volt a költségvetési törvényben becsült árnövekedés mértéke. A KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint az árnövekedés mértéke 3,3 százalék volt tavaly júliushoz képest, a nyugdíjas fogyasztói-árindex viszont 3,5 százalék volt.

A két adat közül a magasabb vezérli majd a nyugdíjemelési korrekciót, amelyet a törvényi előírás szerint a január-augusztusi nyolchavi tényadat szerint kell végrehajtani. Ha a 3,5 százalék tényadat az augusztusi KSH jelentésben is marad, akkor a nyugdíjemelési korrekció mértéke: 3,5 százalék - 2,7 százalék = 0,8 százalék lesz.

Ilyen esetben az egész 2019-re szóló kiegészítést egyösszegben megkapják a novemberi nyugdíjuk mellé.

  • A 135 ezer forintos átlagnyugdíj esetén ez az összeg: 135 ezer x 0,008 x 12 = 12 960 forint
  • 100 ezer forintos nyugdíjra vetítve: 9 600 forint
  • 80 ezer forintos nyugdíjra vetítve: 7 680 forint

2020. januárjában majd ennek az egyösszegű korrekciónak az 1/12-ed részével megemelik a decemberi nyugellátás összegét, majd az így megemelt összeget növelik tovább a 2020-ra szóló költségvetési törvényben becsült infláció 2,8 százalékos mértékével, és ez lesz a 2020 januárjától az ellátás összege - egészen 2020. novemberéig, amikor hasonlóan sor kerülhet nyugdíjemelési korrekcióra (vagy pótlólagos nyugdíjemelésre).