Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönybenkormány rendelete, amely nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy 2023-ban új nyugdíjakat lehessen megállapítani.

Az április 3-án hatályba lépő jogszabály azokat a valorizációs szorzószámokat tartalmazza, amelyeket a keresetek és jövedelmek beszámításakor kell alkalmazni a 2023. január 1. és december 31. közötti időponttól megállapítandó nyugellátások esetén – írja a Bank360.hu.

 

  • A nyugdíj megállapításánál az egyes években szerzett jövedelmeket meg kell szorozni az adott évre vonatkozó valorizációs szorzószámmal, amit a rendelet melléklete tartalmaz 1950-től 2022-ig.
  • A szorzószám a kereset megszerzése óta eltelt idő országos nettó átlagkereset-növekedési mértékeinek szorzata. Az 1950-es jövedelmet például 525,4-del kell megszorozni, a 2021-est pedig 1,175-del.

 

Az új szorzószámokhoz a 2022-es nettó átlagkereset növekedésének adata kellett, amit a Központi Statisztikai Hivatal 2023. február 23-án hozott nyilvánosságra: mértéke 17,5 százalék.

 

Majdnem ötödével nőttek az átlagkeresetek

2022 decemberben a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete megközelítette a 600 ezer forintot. A tavalyi év egészében 18-19 százalékkal nőttek a keresetek az előző évhez képest. Bővebben>>>

A korábbi évek kereseteihez igazítják

A nyugdíjmegállapítás során a valorizáció célja, hogy a nyugdíjazást megelőző második és a korábbi évek kereseteit a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítsa.

 

  • A szorzószámok megállapítása nemcsak a nyugdíj összegének kiszámolásához nélkülözhetetlen, hanem a nyugdíjat megállapító határozathoz is szükséges.
  • A szorzószám jogszabályban való kihirdetéséig ugyanis tárgyévi, most 2023-as kezdő időponttól nyugdíj, korhatár előtti ellátás, átmeneti bányászjáradék és táncművészeti életjáradék nem állapítható meg, a jogosultak csak előleget kaphatnak.

A most megjelent rendelet alapján a nyugdíjbiztosítási szervezeteknek április 15-éig kell meghozniuk a nyugdíjmegállapító határozatokat.

Az érintettek a megállapított nyugellátás és az addig kapott nyugdíjelőleg különbözetét egy összegben kapják meg, a továbbiakban pedig már a hivatalos nyugdíjuk összeget folyósítják nekik havonta.

 

Szociális ellátási reform: érkezik a rezsi- és étkeztetési támogatás

A más ellátásra nem jogosult gyermekek étkeztetési díjtámogatásának, valamint a nyugdíjasok rezsiköltség-támogatásának bevezetéséről döntött Nyíregyháza közgyűlése csütörtöki ülésén. Bővebben>>>