Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A nemzetgazdasági tárca minden egyes költségvetéshez aktualizálja a Nyugdíjbiztosítási Alap 50 évre előretekintő modelljét. A 2011-es büdzséhez benyújtott verzió már számolt a magánpénztári járulékok elterelésével, illetve a visszalépés megnyitásával - és helyenként meglepő megállapításra jutott.

Az előzőhöz képest a mostani modell azt tükrözi, hogy az állami nyugdíjalap hosszú távú gazdálkodása sokkal kedvezőbb, mint azt 2010-ben feltételezték. A gazdasági tárca ezt a "foglalkoztatottsági feltételezések jelentős mértékű javulásával, illetve az idén meghirdetett visszalépési lehetőség és a kötelező tagság eltörlésével" magyarázza. Vagyis a modellben már számoltak a kormány által meghirdetett foglalkoztatásnövelő politikával - így mivel hosszabb távon több járulékfizető lesz, a nyugdíjalap bevételeit azok valóban növelnék -, csak az alapfeltételezéssel vitatkoznak a piaci elemzők - mármint hogy a következő években nőhet-e oly mértékben a foglalkoztatás, ahogy arra a kormány számít.

A tárca prognózisa szerint a 18-65 év közötti (vagyis aktív) foglalkoztatottak száma 2020-ban eléri a 78 százalékot, szemben a 2010-es hatvan százalékkal. A szaktárca szerint a pozitív tendencia a későbbiekben is fennmarad, ez az arány 2060-ban 82,7 százalék lesz.




Az anyag szerint "a járulékbevétel-növelő hatásoknak (foglalkoztatottság növekedése és a tisztán tb-rendszerbe fizetők számának növekedése), továbbá a korhatár fokozatos emelése nyomán a 2020-as évek elejére az alap nettó kiadásokkal számított többlete megközelíti a GDP-hez viszonyított fél százalék körüli értéket - vagyis tartósan szufficites lesz.

Ez utóbbi köszönhető annak is, hogy a korhatáremelések következtében a következő években kevesebb új nyugdíjas lép a rendszerbe, így a kiadások is lassabban nőnek. Ugyanakkor ez csak átmeneti állapot, hiszen 2060-ra a jelenlegi demográfiai folyamatok szerint 100 keresőre 85 nyugdíjas jut a jelenlegi 73-mal szemben - ezért lett volna értelme a tőkefedezeti magánpénztáraknak a nyugellátásban.

A nyugdíjasok relatív arányának emelkedése különösen a 2030-as évek elejétől gyorsul fel, amikor az 1970-es években születettek elérik a nyugdíjkorhatárt.