A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Tegnap képviselői önálló indítvány formájában benyújtotta a parlamenthez Selmeczi Gabriella azt a jogszabálytervezetet, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kontrollálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok portfólióban található eszközöket és azok átadását az államnak.


A szervezet kedvére világíthatja át a magánnyugdíjpénztárak korábbi működését, valamint gazdálkodását, az eszközölt befektetéseket is. A vizsgálat tehát kiterjed arra is, hogy a vagyonkezelés hogyan, mennyire „célszerűen” történt. Áttekintik a közreműködőkkel (például befektetési alapokkal, letétkezelőkkel) kötött szerződéseket is.


A miniszterelnöki megbízott javaslata alapján a Kehi banktitkokat, fizetési titkokat, értékpapírtitkokat, pénztártitkokat és üzleti titkokat is megismerhet. Az indoklás szerint a törvénymódosítás a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban van, mert mindez közérdekű feladat teljesítéséhez kapcsolódik és az adatátvevő törvényi kötelezettségének ellátásához szükséges, továbbá az adatok felhasználása az ellenőrzés mértékéig célhoz kötött.

A kasszák ellenőrzésére egyébként hivatott Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) együtt kell működnie a Kehivel, és adatokat szolgáltatnia számára, aminek jogi lehetőségét a felügyeletről szóló törvény módosításával teremti meg a javaslat. Ennek hiányában a PSZÁF az adatok átadását köteles lenne megtagadni. A kifejezetten boszorkányüldözésnek tűnő akció pikantériája egyébként, hogy ha a Kehi bármi keményebb kifogásolni valót talál, az egyúttal a PSZÁF munkájának is erős kritikáját jelenti.