Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Honvéd Magánnyugdíjpénztárnál (Mnyp.) akad olyan, a tb-rendszerbe visszalépett tag, aki összesen mintegy hárommillió forintot vehet most fel − tudtuk meg Szenes Zoltán ügyvezető igazgatótól. Ennek "csak" fele azonban a reálhozam. A honvédség által folyamatosan adott tagdíj-kiegészítés összege közelít ugyanis a kasszánál képződött 5,5 milliárd forintnyi, infláció feletti nyereséghez. A pénztárat elhagyóknak így összesen 10,9 milliárd forintot fizetnek ki. Összesen 545 fő (a jogosultak 2,4 százaléka) reménykedik hiába az extra bevételben.

A Generalinál − mondta el lapunk érdeklődésére Lengyel Márk, a pénztári üzletág vezetője − a reálhozamra, illetve tagdíj-kiegészítésre jogosultak száma meghaladja az 53 ezer főt, ami a Honvédnál kimutatottnál rosszabb, de még mindig igen magas, 72 százalékos arányt jelent. A legnagyobb reálhozam és a top tagdíj-kiegészítés itt is megegyezik, egyaránt 1,2 millió forintra rúg.

Úgy tűnik, a Honvéd nem csak a kifizetések nagyságában lehet a élen. A maradó magánpénztári tagoknak már a héten postázzák a 2010. évi számlaértesítőt. Szenes hangsúlyozta, hogy azt tervezik, a lehető legkorábbi időpontban igénylik vissza az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést, és ennek megfelelően történik a kifizetés is. A Honvédnél ugyanis a kifizetéshez szükséges feltételek (informatikai fejlesztés, tagsági nyilatkozatok feldolgozása) már rendelkezésre állnak. Mint korábban megírtuk, az MKB-nál még nem fejezték be az egyedi esetekre szolgáló szoftvermodul fejlesztését (Napi Gazdaság, 2011. június 24.). Akad azonban még kassza, amelyik várhatóan a július 20-i határidő előtt teljesít. Az összeg visszaigénylésére a Generali Mnyp.-nél  előreláthatólag július közepén kerül majd sor.

A Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott által említett szakaszos visszaigényléssel és kifizetésekkel kapcsolatban több kasszánál is arról tájékoztatták lapunkat, hogy ez elvben ugyan végrehajtható lenne (a jogszabályban erről nincs semmilyen előírás, így tiltás sem), az ÁKK azonban nem hivatalosan azt jelezte: egyetlen aktust szeretne.

Határidők
MegnevezésVégső időpont
Reálhozam-visszaigénylésjúlius 20.
Kifizetés a volt tagoknakaugusztus 31.
Számlaértesítő kiküldéseaugusztus 31.
Visszaérkező pénz alapnak utalása*november 21.
*a reálhozam, illetve tagdíj-kiegészítés sikertelen postázása után
Forrás: PSZÁF