Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetésére kinevezett tárcavezető a parlament családügyi bizottsága előtt a napokban kijelentette a nyugdíjakkal kapcsolatban, hogy bár folyik az adatok feldolgozása, ebben a ciklusban biztosan nem végeznek az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásával - írja a Népszava. A lap egyúttal hozzáteszi, hogy ez viszont ellentmond egy érvényben lévő, 2010-es kormányhatározatnak és a kabinet eddigi ígéreteinek.

A 2010-ben a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint ugyanis 2011. május 31-éig ki kell dolgozni az egyéni számlavezetés rendszerét. Ez a nemzeti erőforrás miniszternek, vagyis a nemrég lemondott Réthelyi Miklósnak, illetve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a feladata volt - jegyzi meg a lap és hozzáteszi: "ha igaz, amit Balog Zoltán mondott, akkor a két miniszter nem tett eleget ennek a kötelezettségének, azaz jogszabályt sértettek", vagy pedig - ahogy arra a lapnak nyilatkozó szakértők is figyelmeztettek - ezt a munkát ilyen rövid idő alatt képtelenség megcsinálni.

A lap emlékeztet arra, hogy a kormány a korábbi ígérete úgy hangzott, hogy az állami rendszerbe visszalépő magánnyugdíj-pénztári tagok - ahogy ezt Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott is hangoztatta - az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük.

Emellett  szó volt már olyanokról is, hogy a felhalmozott összeg örökölhető lenne, vagy hogy válás esetén az egyéni számlák egyenlegének azt a részét, amelyet a házasság alatt szereztek a felek, el kellene osztani.