A parlament honlapján olvasható iromány indoklása szerint a javaslattal elkerülhetővé válik, hogy a 2011. évi visszalépéshez hasonlóan az eszközérték-változásából adódódó kockázatokat és esetleges veszteséget a NYACSA, illetve közvetetten a magyar állam viselje, írja az MTI közleménye. Selmeczi indítványa a pénztárak feladatává (a megfelelő költség és kockázat mellett) tenné a nem állampapírban és készpénzben lévő vagyonelemek átváltását.

A javaslat alapján a magánnyugdíjpénztáraknak a visszalépés során az átadásra kerülő követelések értékét 2012. október 12-ig kell állampapírban és pénzben átadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A követelésnek legalább a visszalépő tag - 2012. május 31-ei értéknapon fennálló - portfolióján belüli állampapír-aránynak megfelelő részét kell állampapírban teljesíteni. Az átadott állampapírok az értékpapírszámlán történő jóváírás napján a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tulajdonába kerülnek.

A hozamgarantált tőke feletti összeg kiszámítását a pénztáraknak 2012. május 31-ig el kell végezniük. Mivel a 2012. április havi inflációs ráta csak 2012. május közepén, a 2012. május havi inflációs ráta pedig csak 2012. június közepén áll rendelkezésre, így az elszámolás biztosíthatósága érdekében a hozamgarantált tőke feletti összeg kiszámítása során az elszámolási időszak utolsó két hónapjára a március havi inflációs rátát kell alkalmazni - áll az indoklásban.

Még időben módosítanának

A pénztár a tag tagsági jogviszonyát 2012. május 31-ével szünteti meg (a megszüntetés napja) - rendelkezik a jogszabály. A tagokkal való elszámolás során az átlépés szabályait kell megfelelőn alkalmazni. Az eszközöket - jogszabály ellenkező rendelkezése hiányában - a tagsági jogviszonyát megszüntető tag portfólióján belüli eszközök arányának megfelelően kell átadni. A Selmeczi Gabriella-féle módosító éppen ezt változtatná meg: nem az eredeti portfóliót, hanem kizárólag állampapírt és készpénzt vennének át a magánnyugdíjrendszer megszüntetésének második hullámában átlépő tagoktól