Interjút adott  az Országos Atomenergia hivatal új vezetője, Kádár Andrea. A főigazgató sok mindenről beszélt. Többek között arról, hogy bár a törvény szerint az OAH január elsejétől különleges jogállású szervezetté válik (hasonlóan az Energiahivatalhoz például rendeletalkotási jogot szerez az eddigi jogszabályelőkészítői és szakértői hozzászólási jog helyébe, illetve a Hivatal maga dönthet a belső struktúrájáról és létszámáról), az átalakulás olyan bonyolult és szerteágazó, hogy erre a gyakorlatban 2022 májusáig biztosan várni kell majd.

Az interjú legfontosabb témája azonban így is az új paksi nukleáris erőműhöz, illetve a két kis hazai reaktrohoz kapcsolódott. Kádár Andrea elmondta, hogy az OAH egyáltalán nem kizárólag a Paks II. létesítési engedélyének aktuális feladataival foglalkozik, sőt, az elkövetkező időszakban “egyre több új feladatunk lesz más nagy engedélyesnél is” - magyarázta a főigazgató.

Nagy engedélyesnek számít a paksi atomerőmű, a Paks II. projekt, a nukleáris hulladék kezelését végző RHK Kft. és a két kisebb reaktor. Ez utóbbiak, a Budapesti Kutatóreaktor és a Műszaki Egyetem oktatóreaktora, és mindkettővel kapcsolatban komoly döntésekre kerül majd sor. A Budapesti Kutatóreaktorhoz már elkészült az időszakos, 10 évenként szükséges biztonsági felülvizsgálat OAH által készített hatósági iránymutatása - közöülte Kádár Andrea, hozzátéve, hogy a BME kutatóreaktora pedig “megkezdte a felkészülést a felülvizsgálat önértékelési részére” A két feladatsor végrehajtását nagyban befolyásolja, hogy a kutatóreaktor működési engedélye 2023. december 15-én lejár, a BME oktatóreaktorának pedig 2017-ben volt legutóbb ún. időszakos biztonsági felülvizsgálata.

A Paks II. beruházás körüli aktualitásokról az OAH vezetője azt mondta, hogy “zajlik a létesítési engedély-kérelem hiánypótlása, a közelmúltban pedig megkaptuk a reaktortartály gyártására vonatkozó kérelmet". Hozzátette: mostantól majd sorra érkeznek a hosszú gyártási idejű berendezések engedélykérelmei is, melyekre a Hivatal engedélyezési eljárási határideje már csak 120-150 napos. "Paks II. kapcsán hamarosan nagyszámú kérelemmel kell foglalkoznunk”-  közölte Kádár Andrea.