Idén is Csányi Sándor Magyarország az ország leggazdagabb embere. A Napi.hu kiadásában, sorrendben immár 13. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadvány rangsorát 2011 óta vezeti az OTP Bank Nyrt. első embere. A második helyen Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa következik, míg további tízmilliárdos különséggel az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György a harmadik. (Pontos összegeket, részletes listát május 8-án, a kiadvány boltokba kerülésének napján közlünk.)

A 100-as elitklubba szóló "belépőjegy" minimális mértéke idén 5,3 milliárd forint volt - ez 300 millió forinttal haladja meg a múlt évit. Továbbra is a 100 leggazdagabb egyetlen női szereplője Kósa Erika.

Május 8-tól kapható

A 100 leggazdagabb című kiadvány május 8-tól kapható a nagyobb újságárusoknál és postákon, a Libri üzleteiben, a Shopline-on, illetve iPad-en is elérhető.


Bőven lekörözték az inflációt

A Napi.hu immár hagyományosan május elején megjelenő magyarországi listáján szereplők összvagyona 2460 milliárd forint - ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. Ez azt jelenti, hogy a 7,9 százalékos gyarapodás jócskán felülmúlta a 2013 egészében a KSH által mért 1,7 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken bő hat százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona.

Mindehhez érdemes hozzátenni azt is, hogy az első, 2002-ben megjelent, A 100 leggazdagabb rangsorában szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az elmúlt 13 év alatt éppen négyszeresére emelkedett - miközben ezen időszakban a fogyasztó árak összesen alig 77 százalékkal nőttek.

Új tagok az elitklubban

A Napi.hu becslése szerint a 100 leggazdagabb idei élbolyában szereplők közül a legnagyobb éves gyarapodást Bige László könyvelhette el, majd Gattyán és Csányi következik.

Idén a kilenc új belépő közül a legelőkelőbb helyen Polony István, az Olajterv-csoportban tavaly  47 százalékos tulajdonrészt szerzett üzletember végzett. Két tavalyi nagy cégeladás nyomán került fel a listára Mészáros Csaba, aki a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó Evopro-csoport egy részét értékesítette. Vinnai Balázs, aki a banki informatikai rendszerekkel foglalkozó IND-csoportot értékesítette - itt szintén egy multinacionális cég volt a vevő - szintén szerepel a 100 leggazdagabb között.

Kik mozgatják valójában Magyarországot?

A vagyon szerinti ranglista mellett idén első alkalommal található egy befolyás rangsor is a kiadványban. A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a befolyás mértékével és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhető vagyonnal - befolyások a magyarországi gazdasági és társadalmi életre viszont jelentős. Az, hogy ezen kik és hogyan szerepeltek, május 8-án derül majd ki.

A 100 leggazdagabb idei listája mellé a Napi.hu egy rendhagyó - és egyben szubjektív - számbavételt is készített. A Befolyás-barométer a gazdasági és politikai szereplők befolyását együtt igyekszik meghatározni, és ez alapján egy alternatív sorrendet felállítani. A barométer összeállításához politikai elemzőket kértünk arra, hogy helyezzék el skálán a Napi.hu által megnevezett száz politikust, üzletembert és közéleti szereplőt azok vélt befolyásossága alapján. A definíciót úgy határoztuk meg, hogy az a befolyásosabb személy másoknál, "aki egy ügy érdekében közvetlenül vagy közvetve több pénzt és/vagy erőforrást tud megmozgatni".

Az eredmények alapján nemcsak élvonalbeli politikusok és reflektorfényben lévő milliárdosok tartoznak a legnagyobb befolyással rendelkező emberek közé, hanem adott esetben kormányközeli vállalkozók, valamint multinacionális cégek itteni leányait és magyar nagyvállalatokat vezető menedzserek is komoly erőforrásokat tudnak megmozgatni. A most először összeállt Befolyás-barométer élmezőnyében több olyan szereplő is megjelenik, aki évekkel ezelőtt nemcsak a százas, de egy képzeletbeli ötszázas listára sem fért volna be - mindez arra utal, hogy gazdasági és politikai befolyása gyorsan erősödött az elmúlt időszakban.