Régóta kommunikálja már a kormány, hogy kétszáz alá kell csökkenteni az iskolában tanulható szakmák számát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) viszont az ágazat szereplőivel való egyeztetések során arra jutott, nem az a megoldás, ha a jelenlegi rendszert fazonírozzák, hanem inkább létrehoznak helyette egy teljesen új, korszerűbb struktúrát - kezdi cikkét a Magyar Nemzet, amelynek Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer elavult, ezért azt a jelenlegi formájában felszámolják.

Ezt azzal indokolják, hogy a gazdasági, technológiai környezet gyors változásai következtében újabb és újabb szakmák jönnek létre, amit a kormány szerint az iskolák nem is tudnak lekövetni. Ezért döntöttek úgy, hogy egy két pilléres új rendszer jön létre:

 

  • lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni,
  • emellett lesz egy specializált felnőttképzési rendszer, amely rövidebb idejű, ágazatokra jellemző szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják.

 

A tanulható alapszakmák száma a jelenleginél valóban alacsonyabb lesz, nagyjából 180 darab, amiről a piaci szereplőkkel közösen döntenek. A felnőttképzéseket, specializációkat azonban nem fogják korlátozni, hanem hagyják a piaci igényekhez igazítani őket.

A képzések ingyenesek maradnak, de az eddigi OKJ-s programok jóval gyorsabban elvégezhetők lesznek az államtitkár szerint, aki azt is elmondta, hogy "az új felállás lényege, hogy az iskola a stabil alapokat adja, a felnőttképzés pedig a gyors válaszokat teremti meg az aktuális igényekre. A két rendszer így egymásra épül és hatékonyan reagál az ipar kihívásaira, valamint biztosított lesz az egész életén át tartó tanulás lehetősége."

Az OKJ-s jegyzék összesen mintegy 760 államilag elismert szakmai képzést tartalmaz, ami jóval meghaladja az euró­pai átlagot. Németországban például csak 327, Dániában ennél is kevesebb, mindössze 111 szakma tanulható.