Hajnalt - aki az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke is - idén márciusban nevezték ki erre a posztra, megbízatása szeptember elsejéig szólt. A hosszabbítás értelmében viszont még 2021 szeptemberéig felügyelnie kell az új Nat bevezetésének előkészítését - írta a lap.

Korábban 2019 szeptembere volt a bevezetés céldátuma, ám tavaly októberben az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, Pósán László elismerte: erre az időpontra biztos, hogy nem lesz bevezethető állapotban az új alaptanterv.

Hajnal Gabriella márciusi kinevezése után felvetődött a 2020. szeptemberi bevezetés, ám egy március végi ünnepségen maga a miniszteri biztos ismertbe be, hogy a tavaly augusztusban nyilvánosságra hozott tervezet átdolgozása még tart, és még nincs olyan állapotban, hogy a szakmai, illetve a szélesebb nyilvánosság elé tárják.

Az új Nat-tervezetet az Oktatás 2030 Munkacsoport dolgozta ki, Csépe Valéria akadémikus professzor vezetésével. A munka 2017 nyarán indult, a tervezetet tavaly augusztus végén tették közzé.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a miniszteri biztosi kinevezés időtartamának vége nem függ össze az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének dátumával, hiszen a hatálybalépéssel még nem fejeződnek be a NAT-tal kapcsolatos feladatok. Már a nemzeti alaptanterv munkaanyagának elkészítését is több hónapos szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg, jelenleg a szakértői bizottságokban folyik a munka, azt követően újabb nyilvános egyeztetések várhatóak.