Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iskoláknak április végéig kellett leadniuk tankönyvrendeléseiket az állami tankönyvellátónak (KELLO), ám ezt megelőzően még a tankerületeknek is be kellett mutatniuk a listát ellenőrzésre - mondta a Népszavának a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ).

Tudnak olyan esetekről, amikor egyes tankerületek az iskolaigazgatót is megkerülve közvetlenül utasították az iskolai tankönyvfelelősöket, hogy a már elkészült és az iskolájukban egyeztetett rendelést írják át, egyes köteteket cseréljenek le az új típusú, a 2020-as nemzeti alaptantervhez (NAT) igazított állami tankönyvekre.

A TANOSZ alelnöke, Romankovics András egy példát is említett. Több tankerületben az első osztályosoknak szóló "Játékház" című olvasókönyvet cseréltették le egy újabb típusú állami kiadványra, miközben a rendelésből kihúzott könyv ugyanúgy szerepelt a hivatalos tankönyvjegyzéken. Romankovics András szerint ha egy iskola a hivatalos tankönyvjegyzékről választ tankönyvet, annak jogossága akkor sem vonható kétségbe, ha nem a 2020-as NAT-hoz készült. Úgy véli, ez azt mutatja, hogy már a hivatalos tankönyvjegyzékről sem lehet szabadon választani.

A tankönyvszakértő szerint egyébként idén is látszik, hogy az új NAT-hoz igazított tankönyvek nem nyerték el túlságosan a pedagógusok tetszését. A KELLO-tól kikért adatok szerint az 5. és különösen a 9. évfolyamon több tantárgynál ezeknek a könyveknek a megrendelése együtt nem érte el vagy alig haladta meg az 50 százalékot.