Az iskoláknak április végéig kellett leadniuk tankönyvrendeléseiket az állami tankönyvellátónak (KELLO), ám ezt megelőzően még a tankerületeknek is be kellett mutatniuk a listát ellenőrzésre - mondta a Népszavának a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ).

Tudnak olyan esetekről, amikor egyes tankerületek az iskolaigazgatót is megkerülve közvetlenül utasították az iskolai tankönyvfelelősöket, hogy a már elkészült és az iskolájukban egyeztetett rendelést írják át, egyes köteteket cseréljenek le az új típusú, a 2020-as nemzeti alaptantervhez (NAT) igazított állami tankönyvekre.

A TANOSZ alelnöke, Romankovics András egy példát is említett. Több tankerületben az első osztályosoknak szóló "Játékház" című olvasókönyvet cseréltették le egy újabb típusú állami kiadványra, miközben a rendelésből kihúzott könyv ugyanúgy szerepelt a hivatalos tankönyvjegyzéken. Romankovics András szerint ha egy iskola a hivatalos tankönyvjegyzékről választ tankönyvet, annak jogossága akkor sem vonható kétségbe, ha nem a 2020-as NAT-hoz készült. Úgy véli, ez azt mutatja, hogy már a hivatalos tankönyvjegyzékről sem lehet szabadon választani.

A tankönyvszakértő szerint egyébként idén is látszik, hogy az új NAT-hoz igazított tankönyvek nem nyerték el túlságosan a pedagógusok tetszését. A KELLO-tól kikért adatok szerint az 5. és különösen a 9. évfolyamon több tantárgynál ezeknek a könyveknek a megrendelése együtt nem érte el vagy alig haladta meg az 50 százalékot.